Getest: boodschappenboxen

Een kratje vol verse ingre­diënten bij je thuis bezorgd. Met recepten. Niet nadenken over wat je gaat eten, geen gesjouw in de supermarkt. Maaltijdboxen zijn super handig. We testen er vier. Is het inderdaad zo tijdbesparend, makkelijk en lekker als wordt beloofd?

8

Weekendkrat Extra van De Krat

€ 49

De mensen van de Krat hebben een mooie ambitie: de beste seizoensproducten van Nederland rechtstreeks bij de boer of producent inkopen en bij jou aan huis bezorgen. Zo zetten ze zich in voor een duurzamere wereld. Er zijn verschillende soorten kratten; een Weekendkrat Extra (boodschappenkrat met vis, vlees en luxe ingrediënten), een Gemakskrat (maaltijdbox met 3 verrassende maaltijden voor voor 2 personen) en een Snelle Gezinskrat met één kant-en-klare, één snelle en één extra inspirerende maaltijd.

Ik kies voor een Weekendkrat Extra voor 2 personen. In de houten krat (leuke uitstraling!) zit veel: roodbaars, quinoa, minibietjes, uien, bloemkool, winterpeen, witlof, witte kool, andijvie, feta, asian salad, rendang boemboe, hottie sambal, verse munt, eigenheimer aardappelen, een bruin brood, rode ui, peterselie en lente-uitjes. Al die ingrediënten zijn goed voor op z’n minst drie volledige maaltijden, maar er blijft daarnaast genoeg over om meer maaltijden mee samen te stellen waar je dan iets aan toevoegt; pasta of kruiden die je meestal wel in huis hebt. Voor ik een box bestel, krijg ik een nieuwsbrief met de mogelijke recepten, ik kies dan natuurlijk voor recepten waar ik zo min mogelijk dingen aan toe moet voegen, want ik wil niet alsnog boodschappen moeten doen. Alles is lekker vers, de recepten zijn niet ingewikkeld, maar het bereiden duurt soms wat langer dan wordt beloofd.

Goed

  • Het is meer dan voldoende voor twee personen.

Minder goed

  • Je kunt voor de maaltijdboxen de recepten niet zelf kiezen.
8

Biologische maaltijdbox van Ekomenu

€ 42,99

Ik verheug me op een box met superverse ingrediënten, lekker veel groentes en – uiteraard – 100% biologische producten. Je hebt keuze uit meer dan 20 recepten waarvan de helft vegetarisch en plantaardig. Per gerecht kun je ook de hoeveelheid aanpassen. En mijn verwachtingen komen uit. Alles ziet er aantrekkelijk en vers uit. De recepten moet je er online bij zoeken, ze worden niet geprint om papierverspilling te voorkomen; Ekomenu is enorm van de ecologische doelstellingen. De verse groentes zijn makkelijk te bereiden, je moet alleen niet bang zijn om een forse pompoen te lijf te gaan. De maaltijden zijn ruim voldoende voor mijn man en mij. Sterker nog, ik gebruik twee keer een restje voor de lunch. De krat bevalt ons prima, het biologische aspect geeft een goed gevoel, net als de milieu- en diervriendelijke doelstellingen van de producent. Ophalen bij een Ekoplaza-winkel kan ook. En de prijs – geen bezorgkosten – vind ik ook niet slecht. Ik ga dit zeker vaker doen.

Goed

  • 100% biologisch, we eten maaltijden die we anders niet ontdekt hadden.

Minder goed

  • Voor vleeseters misschien minder geschikt: de helft van de recepten is vegetarisch en plantaardig.
7,5

Familiebox Marley Spoon

59,95

Mijn man kookt negen van de tien keer. Als ik iets op tafel zet, is het heus gezond, maar ik wil niet teveel gedoe. Daarom test ik met liefde een maaltijdbox met een meerkeuzemenu. De eerste tekenen zijn goed: Marley Spoon komt op de afgesproken tijd bezorgen. De bruine papieren zakken geven een ‘vers van de markt’-gevoel en ook de inhoud oogt kraakvers. Als ik de – op zich glasheldere – receptkaarten met foto’s bekijk, voel ik enige teleurstelling. De ‘sticky kippenbouten’ moeten gemarineerd worden en de boerenkool eigenhandig gehakt. Jaja, ik ben zo’n verwend ‘voorgesneden & gewassen’-type.  De gerechten maken veel goed: de kip met aardappel/koolstamppot is heerlijk en krokant en de tagliatelle met boerenkool, pancetta en mascarpone wordt door het hele gezin met gejuich ontvangen. Je kunt wekelijks kiezen uit verschillende vlees-, vis-, vegetarische en kindvriendelijke recepten. Ook fijn om wat variatie in ons vaste spaghetti bolo- en bonenschotel-repertoire te hebben. Maar best een karwei.

Goed

  • Keuzevrijheid, goede porties en originele, lekkere recepten.

Minder goed

  • Niet per se kindvriendelijk en redelijk bewerkelijk.
7

Hello Fresh Familybox

€ 54 (voor 4 personen)

Een maaltijdbox leek me ideaal, want ik heb een hekel aan boodschappen doen. In de kartonnen doos die wordt gebracht, zitten mooi verpakte en afgemeten porties van alle ingrediënten die je nodig hebt om drie maaltijden te bereiden. Het ziet er allemaal heel vers en verantwoord uit. In verband met de houdbaarheid maakt je de gerechten op volgorde zoals die is aangegeven op receptenkaartjes. Aan het einde van de drie dagen is alles op. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn man en ik, onze tweelingdochters van elf en dochter van veertien kleine eters zijn. Als je bomen van mannelijke pubers in huis hebt, is het echt te weinig eten. Het bereiden is makkelijk, maar ik heb wel een goeie staafmixer moeten aanschaffen om alles te hakken en pureren. Het wordt echt lastig als ik een enorme kool moet raspen en tussendoor ook twee keer op en neer naar de hockey moet rijden met m’n sportende meiden. Na een paar maaltijden vragen de dochters voorzichtig hoe lang we doorgaan met de box, ze vinden niet alles even lekker. Twee van de drie lusten geen zalm, dus sta ik toch bij de slager voor kipfilet. En in plaats van broccoli willen ze liever sperziebonen, dus moet ik toch even naar de supermarkt. Na twee maaltijdboxen, ben ik ermee gestopt.

Goed

  • De maaltijdbox is heel compleet, verzorgd en gevarieerd.

Minder goed

  • De maaltijdbox kan er niets aan doen, maar mijn kinderen hebben zo hun voorkeuren. De porties zijn net aan.
Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis