Tien manieren om op de boodschappen te besparen
Stap over op de bezorgservice en nog negen opmerkelijke en relaxte manieren om fors te besparen op je supermarkt-uitgaven.
1. Maak een lijstje
Van tevoren bepalen wat je nodig hebt, scheelt impulsaankopen. Je koopt alleen wat je hebt opgeschreven. Of hebt opgeslagen in je telefoon: veel supermarkten hebben een app waarmee ’t makkelijk vooruit plannen is. Ook met een weekmenu is het goed besparen. Google ‘weekmenu’ en je hoeft niet meer zelf na te denken.
2. Vertrek zen
Geen honger? Check. Geen haast? Check. Doe boodschappen op een relaxed moment en je loopt de loeidure karamel-zeezout-chocola en cashewnoten moeiteloos voorbij. Als je dan toch niet gestrest door de gangen rent, kun je de zakken voorgesneden groente net zo goed links laten liggen. Zelf champignons en prei snijden is niet alleen minder begrotelijk, maar ook lekkerder en gezonder. Te druk? Hak een grote hoeveelheid op een rustig moment en vries die in porties in.
3. Omarm het seizoen
Frambozen nodig voor een feestelijke trifle? Skip de verse zolang het nog geen zomer is: diepvriesfruit is stukken betaalbaarder en smaakt prima in een toetje. Hang een groente- en fruitkalender op de ijskast en je ziet dat pompoensoep nu een goedkopere optie is dan eentje met courgette. Als je die pompoen dan ook nog aan het einde van de dag op de markt haalt, ben je helemaal fijn zûnig.
4. Trap niet in aanbiedingen
Natuurlijk is het niet verkeerd om acties in de gaten te houden (de app Reclamefolder scheelt meteen een berg papier). Maar vergis je niet: die A-merk pasta in de aanbieding is vaak toch nog duurder dan de penne van het huismerk. Volg niet blind de reclamegekte: die hamster-tray chocolademelk, komt die ooit op?
5. Laat kinderen thuis
Ook buiten coronatijd: Ga als het even kan zonder peuters en kleuters shoppen. Als je maar één keer per week richting supermarkt gaat – op zich al een flinke besparing – is dat goed te regelen. Het kinderloze voordeel is letterlijk enorm: geen gesteggel over belachelijk geprijsde Dora-koekjes en toetjes met Smartiescompartimenten.
6. Denk groot
Groot inkopen – en eventueel een gedeelte invriezen – is een snelle bezuinigingsmaatregel, net als koken voor meerdere dagen en porties in de vriezer gooien. Stap ook over op XL voorraadbeheer: familieverpakkingen wc-papier zijn uiteindelijk goedkoper dan een paar rolletjes. Heb je geen kastruimte om die hoeveelheden op te bergen? Deel het ‘megavoordeel’ (deo, olijfolie, shampoo) met buren of vrienden.
7. Buk
Marketeers zetten de meest aantrekkelijke – lees: begrotelijke – producten nog altijd op ooghoogte. Ga je door de knieën, dan is de rijst misschien minder fleurig verpakt, maar veel voordeliger.
8. Pas de 50%-regel toe
Eet en gebruik de helft: dat is minder Spartaans dan het lijkt. Want minder ham in de quiche proef je niet eens en met de helft van het waspoeder of afwasmiddel wordt alles meestal net zo schoon (en het is nog duurzaam ook). Kwestie van uitproberen wat je kunt halveren zonder afzien, en meteen profiteren van de cash die het oplevert.
9. Ga voor luxe
Echt waar: door de boodschappen aan huis te laten afleveren, kun je veel geld uitsparen. Je betaalt weliswaar bezorgkosten, maar gooit niet allerlei overbodige en kostbare meuk in je karretje. Zelfs aan de deur gebrachte verse maaltijdboxen kosten je in veel gevallen minder dan wanneer je zelf al die – vaak biologische – ingrediënten bij elkaar zou moeten shoppen.
10. Vergelijk online
Op supermarktscanner.nl kun je zien waar je het voordeligst uit bent voor je boodschappen. Tik in welk product je zoekt, en de scanner maakt een vergelijking.
Clara Schilderink-Wolf
12-10-2023 om 13:37Vergelijk de prijs wat het per kilo of liter kost bij keus uit kleinere verpakkingen. Bv een kilo Basamati rijst kost bijna net zoveel dan 400 gram van hetzelfde merk. 5 kg aardappelen is per kg vaak goedkoper dan 3 kg
Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden in de supermarkt