Zelf een mueslireep maken

Zelfgemaakte mueslirepen zijn veel gezonder dan de exemplaren uit de winkel. Als je ze maakt met koolzaadolie krijg je gezonde omega-3 vetzuren binnen. Ahorn- en agavesiroop bevatten iets minder suiker dan honing of stroop. Je kunt gedroogde abrikozen, appels en pruimen toevoegen, die zijn minder zoet dan bijvoorbeeld dadels. Als je tarwevlokken of haverzemelen gebruikt, krijg je meer vezels binnen. Gebruik ook eens speculaaskruiden of notenolie.

Ingrediënten voor 8 – 10 stuks

  • 265 g basismuesli naar keuze
  • 60-70 ml vloeibare honing (of ahornsiroop, keukenstroop, agavesiroop, golden syrup, etc.)
  • 2 el koolzaad- of zonnebloemolie
  • kleine, rechthoekige ovenschaal of bakblik; bakpapier; vetvrij papier

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  • Hak de muesli zo fijn als je lekker vindt: niet te grof, dan vallen de repen snel uit elkaar.
  • Verwarm de honing of stroop in een pannetje of de magnetron tot goed vloeibaar; roer 2 eetlepels water en de olie erdoor.
  • Meng het stroop-oliemengsel goed door het muesli-mengsel.
  • Bekleed het bakblik of de ovenschaal met bakpapier en verdeel de kleverige massa erover. Druk heel goed aan met de achterkant van een lepel en strijk de bovenkant glad. Zorg dat het mengsel overal ca. 1 cm dik is: iets dikker mag ook, maar dan worden de repen meer ‘chewy’ dan knapperig. Heb je alleen een grote vorm? Geen probleem, dan gebruik je maar een gedeelte. Het mengsel loopt niet uit.
  • Bak in ongeveer 15 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  • Haal uit de oven en snijd met een scherp mes in repen: het hoeft niet door en door, het mengsel wordt pas hard en knapperig na afkoelen.
  • Laat de muesli-plak helemaal koud worden, til uit de vorm en breek in stukken of repen.
  • Bewaar ze in een afgesloten trommel tussen velletjes vetvrij papier.
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu