Een bezorg- of afhaalmaaltijd: zo hou je het gezond
In coronatijd kiezen steeds meer mensen er een of meerdere keren per week voor om een maaltijd te bestellen. Reuze makkelijk natuurlijk, maar de kans dat de kilo’s er zo ongemerkt aanvliegen, is groot. Hoe hou je het toch gezond?

‘Kies voor gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten, deze zijn gezonder’
Bekijk de menukaart
Op internet kun je vaak al een blik op de menukaart werpen. Biedt het restaurant ook gekookte, gegrilde of gestoofde gerechten? Kies daar dan voor, in plaats van gefrituurde of gebakken maaltijden. En als het mogelijk is om extra groenten te bestellen, doe dat dan ook. Ben je dol op sushi, let dan ook op de soort vis die wordt gebruikt. Tonijn en zalm zijn de gezondste keuzes, omdat ze veel omega 3-vetzuren bevatten. Combineer ze met een zeewiersalade voor extra groenten.
Beperk het aantal gangen en neem kleinere porties
Neem geen driegangen menu, maar hou het op een voor- en hoofdgerecht en sla het toetje over. Kijk of het mogelijk is kleinere porties te bestellen. Wil je bijvoorbeeld een pizza, kies dan voor een kinderpizza. Je zult merken dat je daar echt meer dan genoeg aan hebt.
Laat sausjes en dressings apart serveren
Vraag het restaurant om sausjes en dressings niet over de maaltijd te doen, maar laat ze apart in een bakje serveren. Op die manier kun je zelf bepalen hoeveel je daarvan gebruikt.

Kies caloriearme drankjes
Je staat er misschien niet bij stil, maar de drankjes die je tijdens een maaltijd nuttigt, kunnen ook echte caloriebommen zijn. Denk bijvoorbeeld aan wijn, bier, vruchtensap of frisdranken. Hou het bij één frisdrank of alcoholisch drankje; kies daarna voor water of lightfrisdrank.
‘Drankjes die je tijdens een maaltijd nuttigt, kunnen echte caloriebommen zijn’
Afhalen in plaats van bezorgen
Natuurlijk is het makkelijk om de bestelde maaltijd bij je thuis af te laten leveren, maar als je naar het restaurant fietst of loopt om je bestelling op te halen, heb je meteen wat beweging.
‘Wordt de maaltijd warm bezorgd? Eet hem dan direct op’
Hou het veilig
Ziek worden van een afhaal- of bezorgmaaltijd is natuurlijk het laatste wat je wilt. Wordt de maaltijd warm bezorgd, eet hem dan direct op. Controleer of de maaltijd goed warm en gaar is. Verhit eventueel extra. Gaat het om een maaltijd die al is bereid, maar die je zelf nog moet opwarmen of afmaken? Verhit ook dit eten altijd goed en controleer of vlees en vis helemaal gaar zijn. Als je vermoedt dat je de maaltijd niet in één keer op krijgt, verhit dan alleen dat deel dat je zeker gaat opeten. De rest zet je direct in de koelkast en eet je de volgende dag. Zorg ervoor dat je de gerechten niet vaker dan twee keer opwarmt. Eten dat te vaak is verhit en daarna weer is afgekoeld, is erg bevattelijk voor schadelijke bacteriën.
Bron: voedingscentrum.nl