Onze nieuwe columnist: Wendy Walrabenstein
Diëtist Wendy Walrabenstein geeft tips over hoe je met een gezonde leefstijl en vooral met voeding de kans op ziektes kunt verkleinen. En ze bespreekt ook wat je zelf kunt doen als je al een aandoening hebt.
Heb jij een vraag over leefstijl die je aan Wendy zou willen voorleggen? Dat kan op radarplus.nl/vraagaanwendy Ze gaat dan haar best doen om jouw vraag in een volgende column zo goed mogelijk te beantwoorden. Wil je niets missen? Als abonnee ontvang je Wendy’s column automatisch in je mailbox. Nog geen abonnee maar wel nieuwsgierig? Registreer je hier gratis! Met een gratis account krijg je een inkijkje in onze website en kun je de gratis artikelen lezen.
column
Laaggradige inflammatie
In mijn spreekkamer, maar ook op feestjes hoor ik mensen regelmatig verzuchten: ‘Ach Wendy, dan leef ik maar een paar jaar korter, ik wil toch ook genieten.’ Heel begrijpelijk, ik wil ook leuk leven en héb gelukkig ook een heel leuk leven. Het idee achter hun verzuchting: dat je heel veel geneugten moet opgeven om een paar jaar langer te leven. Maar ja, wat is een paar jaar? Wetenschappelijke studies geven aan dat een jaar of tien (!) extra zomaar mogelijk kan zijn. En dan hebben we het natuurlijk nog niet eens over de vraag hóé je oud wordt. In Nederland hebben 10 miljoen mensen een aandoening. Gemiddeld scoren we onze eerste aandoening als we 43 jaar zijn.
Maar goed, dan gaat het gesprek vaak verder: ‘Maar het is genetisch hoor, iedereen in mijn familie heeft het.’ Ja, genen spelen een rol, maar gemiddeld verklaren die slechts 25 procent van je gezondheid. Dit is goed nieuws, want het betekent dat je met een gezonde leefstijl en vooral met voeding heel veel kunt doen.
De kern van veel gezondheidsproblemen ligt in chronische, laaggradige inflammatie, ofwel een sluimerende ontsteking die je gezondheid langzaam ondermijnt. Deze inflammatie wordt gevoed door ongezonde voeding, overgewicht (vooral buikvet), te weinig fysieke activiteit, te veel stress en slechte slaap.
Vaak steken eerst wat risicofactoren de kop op, dan krijg je van je dokter te horen dat je hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol hebt. Maar uiteindelijk krijgen we van zo’n sluimerende ontsteking chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, artrose of neurodegeneratieve aandoeningen als de ziekte van Alzheimer of van Parkinson. Zodra je één aandoening hebt, ligt de volgende al op de loer. Van de 10 miljoen Nederlanders met een aandoening hebben ruim 5 miljoen mensen twee of meer aandoeningen!
Ondertussen hebben dokters en verpleegkundigen het veel te druk, waar ze stress van krijgen. Ook zijn er steeds minder mensen die in de zorg willen werken. Dit betekent heel concreet dat er minder tijd voor ons is als we ziek worden. En die zorgverleners zijn ook maar mensen: onder druk gaan ze echt niet beter presteren. De kunst is dus om zo lang mogelijk geen ‘relatie aan te gaan’ met de zorg. Als het moet, dan moet het en hoe gezond we ook leven: vette pech blijft bestaan. Dus gewoon naar de dokter als je wat mankeert, maar liever blijven we weg bij de zorg.
Lang gezond blijven, fitter en energieker worden
En nu vraag je je natuurlijk af: hoe dan? Nou, daar ben ik dus voor ingeschakeld door RADAR+. De komende tijd mag ik je allerlei adviezen voorhouden over lang gezond blijven, fitter en energieker worden. En ik ben er ook voor de lezers die al een aandoening hebben, want daar heb ik namelijk uitgebreid onderzoek naar gedaan. We gaan het hebben over veel voorkomende aandoeningen, we bespreken wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je een ziekte krijgt én wat je zelf kunt doen als je al een aandoening hebt.
Superbelangrijk: eet meer groenten en fruit
We beginnen simpel. Er is namelijk heel veel gezondheidswinst te halen met het eten van meer groenten en fruit. Onderzoek heeft aangetoond dat iedere 100 gram meer groenten en fruit gepaard gaat met een flinke daling van het risico op overlijden als gevolg van veelvoorkomende ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker. Pas bij zo’n 800 gram vlakt de afname van dat risico een beetje af. Nou, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben daar ook nog niet, hoor. Ik oefen iedere dag. Doe je mee?
Dr. Wendy Walrabenstein werkte jarenlang in de financiële wereld tot zij ontslag nam, diëtist werd en bij het Amsterdam UMC promoveerde op haar onderzoek naar het effect van leefstijl op veel voorkomende ziekten. Zij is mede-oprichter van Plants for Health, een organisatie die mensen helpt bij het gezonder maken van hun leefstijl en auteur van het boek Food Body Mind.
W Grol
30-08-2024 om 11:16Ben 73, heb geen aandoeningen, ben te zwaar maar weet niet hoe te beginnen