Griesmeelpudding zoals vroeger

Het kookboek Crisiskoken van Mara Grimm staat vol met betaalbare recepten van topkoks en kookboekenschrijvers. Geen dure ingrediënten, geen moeilijke apparaten of bereidingswijzen, nee, gewoon eenvoudige maar lekkere gerechten met een extreem hoog comfortfoodgehalte. Zoals deze heerlijke griesmeelpudding van banketbakker Cees Holtkamp.

Crisiskoken

Ingrediënten Griesmeelpudding voor 6 personen

  • 100 g gele rozijnen
  • 1 l volle melk
  • 70 g suiker
  • schil van een citroen (zonder het wit)
  • 70 g griesmeel
  • een mespuntje zout
  • 50 g roomboter

Ingrediënten voor de abrikozensaus

  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 200 g water
  • 200 g suiker
  • sap van een citroen

  • Tip

    De abrikozensaus is heerlijk, maar voor wie dat te duur of te veel gedoe vindt: ook zonder die saus is de pudding verrukkelijk. Geen geduld? Je kunt ook die hele puddingvorm overslaan en de pan met lauwwarme zalige griesmeelpap gewoon lekker leeg lepelen op de bank.

Bereiden Griesmeelpudding

  • Wel de rozijnen 10 minuten in heet water en giet af.
  • Breng de melk met de suiker en de citroenschil aan de kook en laat 5 minuten trekken.
  • Voeg de griesmeel en het zout toe en laat op een laag pitje zachtjes koken.
  • Blijf constant roeren tot het geheel zo gebonden is dat je tijdens het roeren af en toe de bodem van de pan ziet, dat duurt gerust een minuut of tien, dus wees geduldig.
  • Haal de citroenschil eruit en roer de boter in stukjes door de griesmeelpap.
  • Roer tot slot ook voorzichtig de rozijnen erdoor.
  • Giet alles in een natgemaakte puddingvorm en laat de pudding zes uur in de ijskast staan.
  • Plaats een bord op de puddingvorm. Draai hem om, schud even los en serveer op kamertemperatuur.

Bereiden abrikozensaus

  • Laat de abrikozen een paar uur wellen in water.
  • Doe ze vervolgens samen met het water, de suiker en het citroensap in een pan.
  • Breng aan de kook en laat een half uurtje sudderen. Pureer glad met de staafmixer of in de keukenmachine.

Meer lekkere recepten vind je op Marja’s site crisiskoken.nl en daar is ook haar boek te bestellen.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu