Diet geeft tips voor een huis met een ziel
Het gaat poetsvrouw Diet niet om interieuraccessoires. Haar huis moet schoon, opgeruimd en licht zijn zodat het liefde en aanwezigheid ademt.
In een huis verblijven is geen kunst. Iedereen kan het, iedereen doet het. Of nou ja, bijna iedereen. Er zijn uitzonderingen. Sommige mensen trekken liever met rugzak of ezeltje de wereld over of moeten noodgedwongen onder een brug slapen. Maar voor de meesten van ons geldt dat ze een vast adres achter hun naam hebben. Dat vraagt iets van je. Niet iedereen is zich daarvan bewust. Je kunt simpelweg ergens zijn waar je slaapt, eet, leeft en ontspant en waar je verder geen enkele gedachte of geen enkel moment aan wijdt.
In een huis wónen is iets anders. Want wonen is een kunst. Wonen vraagt om actieve inzet, om toewijding. Zorg. Energie. Grote woorden? Misschien. Maar stel je eens voor dat je nooit iets aan of in je huis deed. Nooit iets zou schoonmaken, schilderen, repareren of opruimen. Niks aan de wanden, geen planten of vrolijke kussens, geen meubels die je met zorg had uitgezocht. Hoe zou je huis dan aanvoelen? Vast en zeker vies en haveloos, verwaarloosd, niet prettig. We denken er misschien niet heel bewust over na, maar om goed te kunnen wonen, investeren we nogal wat: tijd, aandacht en geld. Wonen is zelfs een complete industrie met een heel eigen jargon, kijk maar eens op een woonwebsite.
Tips voor een huis met een ziel
-
Plan wekelijks tijd vrij in je agenda om voor je huis te zorgen. Om ernaar te kijken, je af te vragen wat het nodig heeft. Om het te poetsen of op te ruimen. Om het mooier te maken, er iets aan toe te voegen of juist iets uit te halen. Je huis zal je belonen voor je inzet en tijd met een warme en veilige sfeer.
-
Als je dit altijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip doet, voel je je niet schuldig als het in huis op andere momenten rommelig of vies is. Je hebt al gepland wanneer je daar iets aan gaat doen, dus mag je nu iets anders doen.
-
Maak een top 10 van de dingen die jij het belangrijkste vindt in en om je huis. Zo kun je beter en gefundeerder kiezen waar je jouw, ongetwijfeld kostbare, tijd wel en niet aan wilt besteden.
-
Doe elke avond een mini-opruimrondje vlak voor je gaat slapen. Schud de kussens op, zet alles terug waar het hoort, maak het aanrecht leeg en lucht de ruimte. Zo begint de volgende dag fris.
-
Planten in huis verbeteren de luchtvochtigheid, leveren zuurstof en werken stressverlagend. Ze fleuren je interieur op en zijn duurzamer dan wéér een nieuwe trendy interieuraccessoire.
Wat zijn de belangrijkste dingen om goed te kunnen wonen? Allereerst, wat mij betreft, de omgeving. Is het daar stil op momenten die voor jou belangrijk zijn? Heb je het goed met de buren, is de lucht schoon, is er groen om je heen en een treinstation op fietsafstand? Niet iedereen zal hetzelfde wensenlijstje hebben.
Mijn huis moet schoon en opgeruimd zijn, en ik wil graag veel en goed licht. Niet eens mooie meubels of leuke dingen aan de muur. Een schoon, opgeruimd huis ademt liefde en aanwezigheid. Zo wordt je huis meteen meer een thuis. Daarna komen indeling en ruimtegebruik. Heb je voldoende lege ruimte om je vrij te kunnen bewegen, zijn kasten logisch ingedeeld? Hoef je niet slalommend door de kamers, valt er niet elke keer een hele stapel schaaltjes uit de kast als je een schoon vaatdoekje nodig hebt? Ben je geen uren bezig met dingetjes verplaatsen als je wil gaan poetsen? Lege ruimte in huis is heerlijk, en maakt het wonen zoveel aangenamer. Om goed voor je huis te kunnen zorgen, heb je ziel nodig. En een fijn huis heeft veel ziel.
PS Dit was (voorlopig) mijn laatste column als Radar+-poetsvrouw. Vijf jaar lang mocht ik je van goede raad en praktische adviezen voorzien. Het was me een genoegen!