Zo bescherm je je verse schoenen

Wat kan een mens toch blij worden van nieuwe schoenen. Maar wat als ze op dag één toch iets te krap blijken, je de tweede dag uitglijdt vanwege te gladde leren zolen en er na een week een vlek op de suède bovenkant zit? Niet getreurd, onze Handyman is schoenexpert.

Met schoenen heeft Handyman een ietwat ambivalente verhouding. Van elk nieuw paar wordt hij hartstikke blij. Een vers stel kekke schoenen aan je voeten kan een pestbui onmiddellijk doen verdwijnen. Maar het onderhouden van schoeisel kan juist ook weer aanleiding geven tot chagrijn. Soms begint de schoen al te wringen meteen na aankoop en zit hij net iets te krap.

Kijk eens in het aanrechtkastje, staat daar een flacon Glassex? Spuit de schoenen er vanbinnen mee in, daar wordt het leer soepel van. Nog doeltreffender: stop er een nachtje een paar in spiritus gedrenkte proppen krantenpapier in. Als dat allemaal niet helpt, je schoenen niet boos weggooien, hoor. De betere schoenmaker rekt voor € 5 je schoenen of laarzen minstens een halve maat op.

Wie komt daar aankraken?

Stevige laarzen of degelijke herenschoenen kunnen in het begin hinderlijk kraken. Soms hoor je iemand al van honderd meter aankomen. Daar zijn aparte spuitbusjes voor, maar het multiinzetbare middel WD-40 volstaat ook prima. Besef je soms niet, maar je hebt wel meer middelen in huis die het onverwachts goed doen bij schoenen of leer in het algemeen. Zo is de crèmespoeling voor je haar ook een uitstekende leerconditioner.`

Liever leer

Handyman prefereert leren zolen. Leer ademt beter dan rubber en het loopt ook lekkerder, maar nadeel is wel: de eerste dagen glijd je erop uit. Wrijf de onderkant van de zolen in met een halve rauwe aardappel, zo worden ze minder glad. En wil je dat je leren zolen minder hard slijten, smeer ze dan in met glycerine, gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Daar is ook jodium te koop, waarmee je kleine beschadigingen aan donkerbruine schoenen kunt repareren.

Misschien ook maar meteen, als je van suède houdt – een busje droogshampoo of talkpoeder aanschaffen. Vetvlek bepoederen en vervolgens uitborstelen met een oude tandenborstel. Een hardnekkige vlek op je suède schoenpunt zou je met een schuurpapiertje voorzichtig weg kunnen schuren. Dat veroorzaakt weliswaar een ruwe plek, maar die krijg je weer weg door je schoen even boven een wolk stoom te houden (fluitketel, waterkoker) en op te borstelen.

Klaar voor de winter

Van ruig weer hebben de schoenen aan onze voeten misschien wel het meest last. Een paar tips om ze toch tamelijk ongeschonden door de winter te loodsen. Spuit ze – zeker als het om suède gaat – van tevoren altijd in met een waterafstotend middel. 

Wederom geldt: voor leer kun je ook WD-40 gebruiken. Maar ja, die vochtkringen komen er na het gedabber door de sneeuw en pekelprut toch wel in. Lelijk! Je wrijft ze weg met behulp van een kommetje water met daarin een scheut azijn. Niet laten drogen bij de verwarming, dan krijg je opnieuw kringen. Het is ook altijd wat met schoenen. 

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu