Lesje snoeien

Vooral geen tuinboek openslaan bij het hoofdstuk snoeien, dan zie je letterlijk door de bomen het bos niet meer. Toch is het echt geen moeilijk klusje.

Met snoeien is iets raars aan de hand. We doen het graag, want waarom zouden er anders zoveel leilindes, parasolbomen en haagjes in onze tuinen staan? Maar tegelijkertijd zijn we er bang voor, omdat we niet precies weten wanneer en hoe het moet. Met het gevolg dat we ons voortdurend afvragen wat wel gekortwiekt mag worden en wat beslist niet. En hoeveel takken er weg kunnen voordat de plant het begeeft.

Dat we bang zijn voor snoeien is niet verwonderlijk. Sla maar eens een willekeurig boek over snoeien open en blader door al die bladzijden met aanwijzingen, verboden en uitroeptekens. Dan durf je toch zeker geen snoeischaar meer aan te raken? En dan heb ik het nog niet eens over de tekeningen die het een en ander verluchtigen. Het is waarschijnlijk de bedoeling dat die wirwar van horizontale en verticale streepjes meer duidelijkheid verschaffen, maar negen van de tien keer maakt het de boel nog ingewikkelder dan een gebruiksaanwijzing van Ikea. Logisch dus dat we denken dat snoeien moeilijk is, terwijl het dat helemaal niet is.

Hou je aan deze twee regels: snoei alleen als het nodig is en doe het nooit als het vriest

In de nazomer snoeien

Er zijn maar twee regels die echt belangrijk zijn: snoei alleen als het nodig is en doe het nooit als het vriest. Houd er bovendien rekening mee dat er bomen zijn waarbij de sapstroom al vroeg in het jaar op gang komt. Zou je die in het voorjaar snoeien, dan gaan ze ‘bloeden’ en heb je kans dat ze de klap niet te boven komen. Snoei daarom bomen als berk, walnoot en esdoorn in augustus of september.

Ook vormbomen kun je in de nazomer snoeien, al kan dat in hun geval best tot de winter wachten – tenzij het een esdoorn is natuurlijk! Ander spul dat vanaf eind augustus gekortwiekt mag worden is alles wat we gebruiken om een heg mee te bouwen. Zet dus gerust de schaar in liguster, berberis, klimop, taxus, buxus, conifeer en wat ons verder nog als heg dient. Vooral in het geval van coniferen is het belangrijk om ze op tijd te snoeien. Veel mensen doen dat pas in oktober, maar dat is eigenlijk te laat. Coniferen hebben in de nazomer een tweede groeiperiode; als je ze in augustus snoeit, hebben ze extra tijd om zich te herstellen voordat de winter invalt. 

Wil je het helemaal goed doen, geef ze dan na het snoeien een hartversterkertje in de vorm van mest en water. Een plant die eveneens opknapt van een nazomerse knipbeurt is de blauwe regen. Wil je de wirwar aan takken overzichtelijk houden, bind dan een paar lange stevige takken horizontaal vast langs de muur of pergola waar de plant tegenaan groeit.

Alle zijtakken die uit de aangebonden takken komen, worden nu zo ver teruggesnoeid dat er vanaf de hoofdtak gerekend vijf of zes knoppen overblijven. Op die manier wordt de plant gestimuleerd om bloemknoppen aan te maken voor volgend jaar. Zet, nu je toch bezig bent, de schaar ook meteen in de klimrozen die uitgebloeid zijn. En vergeet de lavendelstruikjes niet, knip daar de oude bloeiaren van af. Dat stimuleert de groei van zijscheuten, waardoor de plant lekker bossig blijft.

Zo, dat was het. Wie na al dat snoeien zin heeft om nog wat in de tuin te doen, kan vast beginnen met het planten van bloembollen. Wacht nog even met de tulpen, want die hoeven pas in november de grond in.

Lees ook deze bijlage

Ander verhaaltje: fruitbomen

Bramen, zomerframbozen, Japanse wijnbessen, zwarte trosbessen, aalbessen en kruisbessen kunnen worden teruggesnoeid zodra de vruchten zijn geoogst of opgegeten door de vogels. Vogels zijn altijd eerder bij de bessen en frambozen dan jij. Behalve wanneer de vruchten niet rood zijn maar wit. Daar blijven ze van af, waarschijnlijk omdat ze die minder goed zien. Knip de oude takken die vrucht hebben gedragen tot de grond toe af. Als je dat niet doet komen daar volgend jaar best wel weer vruchten aan, maar veel minder en kleiner dan voorheen. Verder is het belangrijk om de struiken open te houden zodat er licht en lucht bij kan. 

Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu