Levenslessen van een ex-hoarder

Doe als Fumio Sasaki: een Japanse hoarder die hardcore minimalist werd en uiteindelijk op twintig vierkante meter woont met slechts 300 bezittingen. In zijn boek Vaarwel bezittingen vertelt hij hoe een minimalistische levenshouding niet alleen je woonruimte en gedachtewereld vergroot, maar je hele leven onverwacht verrijkt. Zijn hoofdboodschap? Van minder bezitten word je gelukkig.

Minimalistische levenshouding

1Stop met denken dat je spullen niet kunt wegdoen.
Er zijn alleen redenen waarom het tot dusver niet is gelukt. Er is vaardigheid voor nodig om iets weg te gooien: niet de handeling zelf, maar de beslissing vergt tijd. Minder spullen betekent niet dat je minder tevreden zult zijn. Sterker: minimalisme is vrijheid. Hoe eerder je dat ervaart, hoe beter.

2Bedenk: als ik iets wegdoe, win ik meer dan dat ik verlies. Denk aan wat het je oplevert. Minimaliseren is moeilijk, maar niet onmogelijk. Begin met spullen die duidelijk rommel zijn. Doe vervolgens alles weg waarvan je meer dan één exemplaar hebt. En doe alles weg wat je een jaar niet hebt gebruikt. Onthoud: een aandenken aan iemand weggooien is niet hetzelfde als herinneringen kwijtraken. Maak foto’s van de voorwerpen waar je moeilijk afscheid van kunt nemen.

3Staar je niet blind op de prijzen die je in eerste instantie hebt betaald. Als je het kwijtraakte, zou je het dan opnieuw kopen?

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen en Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu