Zo hou je de koelkast overzichtelijk en schoon

Diet staat stil bij het wonderding dat ijskast heet. Je zal ‘m niet hebben en de hele winter tobben met ingekuilde aardappels! Ze tipt hoe je je keukenvriend overzichtelijk en schoonhoudt.

Diet geeft ijskast tips

Wat een coole kast!

Jezelf gezond eten is een mooi voornemen. Maar elke dag naar de supermarkt om verse groente en fruit te kopen, is wat veel gevraagd. Zeker wanneer mede-winkelend publiek een besmettelijk virus bij zich zou kunnen dragen. Een keer per week boodschappen doen is zo gek nog niet, alles wat kan bederven, stop je immers in de ijskast. Heb je weleens bedacht dat een ijskast een wonderding is? Het stelt ons in staat in warme huizen zonder kelders of voorraadschuren te wonen, zonder dat we ons op koude seizoenen hoeven voor te bereiden met geweckte bietjes, ingekuilde aardappels of een half varken aan het plafond.

IJskast-handigheidjes

  • Stel de thermostaat van je ijskast in op 3-4 graden Celsius. Een salmonellabacterie vermenigvuldigt zich bij deze temperatuur niet en listeria maar half zo snel als bij 7 graden Celsius.

  • Maak de ijskast regelmatig (afhankelijk van hoe vies hij is) schoon met een heet sodasopje. Soda ontsmet. Poets even na met schoon water met een scheutje schoonmaakazijn. Goed laten drogen met de deur open. Zet pas daarna de levens­middelen terug.

  • Houd het deurrubber schoon met een zacht schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Schimmels en bacteriën hopen zich er gemakkelijk in op.

  • Een afgesloten kaasdoos bevordert schimmelgroei. Bewaar kaas in kaaspapier in een kaasdoos zonder deksel.

  • Vieze geur in de ijskast? Zet er een schoteltje met een halve citroen of een bakje schoonmaakazijn in.

  • Bewaar eieren niet in het eierrekje in de deur, maar in het papieren doosje achter in een schap. Beter tegen uitdroging en bacteriegroei.

  • Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om soep van te maken.

Niet overal even koel

Een mens kan enorm blij worden van ogenschijnlijke vanzelfsprekendheden. Een paar dingen zijn handig om te weten. De temperatuur in de ijskast is niet overal gelijk. Koele lucht is zwaarder dan warme en de koudste plek in de ijskast is onderin, vlak boven de groentelade. Voor je gezondheid bewaar je bederfelijke dingen als vlees en vis dus het liefst hier, bij voorkeur in afgesloten plastic bakjes. Let op: bij een ingebouwd vriesvak bovenin wordt de kou afgegeven aan het eronder gelegen gedeelte.

Lees ook deze bijlage

Elke week even checken

Ook over de indeling van je ijskast kun je beter even nadenken. Want hoe praktisch, rationeel of weloverwogen je hem ook gebruikt, altijd komt dat onbewaakte moment van ongecoördineerde bende. Restjes sushi, een half blikje kokosmelk, een stuk avocado, een pan soep van gisteren, voor je het weet ben je het overzicht volledig kwijt en pak je alleen nog wat vooraan staat. Neem elke week even de moeite je ijskast te controleren op over-de-datum-dingen. Gooi weg wat stinkt, groen uitslaat, oranje bubbels bevat of er gewoon onbetrouwbaar uitziet.

Energieslurpers

Een Amerikaanse dubbele koelkast (met 2 deuren naast elkaar) ziet er mooi uit, maar is erg groot en verbruikt daardoor veel energie: zo’n 40 procent meer dan een koelvriescombinatie. Let op het energielabel. Energieklasse A+++ is het allerzuinigst. Label A+ lijkt ook energiebesparend, maar dit is inmiddels de ondergrens waarmee nieuwe koelkasten op de markt mogen worden gebracht. Een koelkast met A+++ -label is bij aanschaf duurder, maar uiteindelijk verdien je dat bekeken over de hele gebruiksduur (15 jaar) terug.

Een op de vijf Nederlanders heeft meer dan één koelkast in huis. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast € 50 aan elektriciteit per jaar (bij 22,5 cent per kWh; prijspeil 2020). Zet deze dus alleen aan op het moment dat je hem ook echt gebruikt. Heb je bijna altijd extra koelruimte nodig omdat de koelkast in jouw keuken te klein is? Dan kun je beter de twee losse koelkasten vervangen door een groot, energiezuinig nieuw exemplaar.

  • TIP

    Zet je koelkast niet hoger dan 4 graden. Je zal iets meer energie gebruiken, maar veel minder eten hoeven weg te gooien.

Een oude koelkast of vriezer kun je beter niet verkopen, weggeven of naar de kringloop brengen. Het is voor het milieu beter als hij niet meer gebruikt wordt. Bron: milieucentraal.nl

Lees ook deze bijlage

Koop niet te veel

Note to self: koop vooral niet te véél eten. Blijkbaar zit diep in ons brein nog ergens de angst voor honger verborgen, per persoon gooien we 34 kilo voedsel per jaar in de afvalbak. Vierendertig kilo! Voor alle Nederlandse huishoudens samen is dat bijna 600 miljoen kilo goed eten dat wordt weggegooid, vooral zuivel en brood. Duurzaam leven begint hier! Bedenk ook: veel groente en fruit hoeven helemaal niet in de ijskast. Het is vaak zelfs beter om dat niet te doen: paprika’s, tomaten en zacht fruit worden er slechter van, die bewaar je liever op een koele plek elders. Helaas is een ijskast vaak nu eenmaal de koelste plek in huis en alleen bofkonten hebben een schuur of kelder.

Wat zegt die datum?

We kunnen niet vaak genoeg het verschil tussen THT en TGT benadrukken.

  • THT = ten minste houdbaar tot … de datum waarop de producent of verkoper van het voedingsmiddel de kwaliteit ervan garandeert. Altijd even checken of het niet nog best even meegaat.

  • TGT = te gebruiken tot … de uiterste consumptiedatum, meestal voor bederfelijke producten die niet langer houdbaar zijn dan vijf dagen en/of bewaard moeten worden tussen 0-6 graden Celsius.

Lees ook deze bijlage

Lees meer over: Duurzaam leven en Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

Marty Jager
25-12-2020 om 15:23

Ik heb een koel/diepvrieskast die automatisch ontdooit.
Behalve de bladen en bakken schoon te maken hoef ik het niet te ontdooien.
Moet ik hier toch nog meer mee doen ?

RADAR+ redactie
28-12-2020 om 11:52

Dat scheelt een hoop werk! Het dooiwater loopt waarschijnlijk via een afvoergootje naar een opvangbakje waarin het verdampt? Op het reinigen van het opvangbakje na, heb je er dan geen omkijken naar.

Praat mee