Zooitje ongeregeld

Klaar met uitpuilende kasten en rondslingerende spullen die je nooit gebruikt? Zin om eens opgeruimd te beginnen? Pak de rommel aan met een uitgekiend plan en je creëert structureel meer ruimte in huis en hoofd.

Zelfs de grootste chaoot kent het fenomeen. Ineens komt het opzetten: de zolder móet leeg en strak, no matter what. Meteen in daden omzetten natuurlijk, die drang. Maar ga niet te ambitieus te werk. Want waar je ’s ochtends nog vol goede moed begon met de planken achterin, loop je het risico om tegen een uur of vijf te eindigen tussen een berg oude foto’s, dagboeken van vroeger en een zak babykleertjes die je uit sentiment eigenlijk helemaal niet weg wilt doen.

Effectiever is het om één ding per keer aan te pakken. Dus niet het hele zolderproject in één dag, maar de oude linnenkast van oma in twee uurtjes. Zo kun je in een week je droomzolder – omgeturnd tot thuiskantoor, speeletage of logeerkamer – gerealiseerd hebben. Dat gaat gesmeerd als je je aan de basisregels van georganiseerd opruimen houdt. Die bestaan uit twee fases. Eerst mest je de boel uit, daarna houd je het structureel bij.

Toegegeven: dat is wennen in het begin. Maar na een week of drie gedisciplineerd organizen, wordt het een gewoonte. En het voordeel van gewoontes is dat het uiteindelijk automatisch lijkt te gaan: kleine maand doorzetten en je huis blijft moeiteloos opgeruimd. Aan de slag!

Stap 1. Shiften

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan