Poetsen als een pro

Voor wie geen hulp in de huishouding heeft: wat de poets-expert kan, kun jij ook. Zes trucs om je huis snel en als een beroeps te laten blinken.

 • 1

  Zorg dat je aan de slag kunt In een huis dat vol ligt met meuk, valt niet goed te poetsen. Een afwasloos aanrecht, een wastafelplank zonder potjes en flesjes, en een speelgoed- en vuile-was-vrije vloer zijn vele malen sneller en beter te schoon te maken. Eerst alles zo leeg mogelijk maken dus – desnoods gooi je de prullaria in één grote veeg in een wasmand of doos. Daarna kun je in eenzelfde grote veeg soppen, want er staat niks meer in de weg.

 • 2

  Houd een slimme volgorde aan Eerst het aanrecht lappen en dan de bovenkant van de keukenkastjes aanpakken? Niet handig, want dan verpest alle vettigheid en stof van bovenop de planken je noeste arbeid beneden. Een van de belangrijkste schoonmaaklessen is om ‘top-down’ te werken. Rag dus eerst die spinnenwebben op het plafond weg en ga dan pas dweilen. Ook van binnen naar buiten werken bespaart veel tijd. Oftewel: de gang naar de deur doe je als laatste, zodat de spiegelende vloer niet meteen wordt besmeurd met voetstappen.

 • 3

  Laat het schoonmaakmiddel het werk doen Schrobben en schuren tot je erbij neervalt, is absoluut niet nodig. Het geheim: laat het schoonmaakmiddel het werk doen. Wc-reiniger laat je dus minimaal een half uur intrekken. Dat scheelt een hoop borstelen, je trekt alleen nog even door en klaar. Als je ook de douche tijdig inspuit met kalkreiniger, hoef je ‘m na een uurtje later alleen nog maar af te spoelen en de witte waas is weg. Nog een flinke tijdbespaarder is om schoonmaak-middel direct op het doekje en niet op het schoon te maken oppervlak te doen. Dus: niet de wasbak volspritzen, maar een drupje allesreiniger op een lapje doen en daarmee schoonmaken. En niet het dressoir bespuiten met meubelspray, maar het alleen op de stofdoek doen. Hoef je de wastafel niet na te spoelen of je meubels na te wrijven. Je bent niet alleen sneller klaar, maar jaagt er ook stukken minder schoonmaakspul doorheen. Kijk aan: zuinig én milieubewust.

 • 4

  Gebruik het juiste gereedschap Een goed doekje is het halve werk – of misschien nog minder. Met stip op één staat de microvezeldoek. Die ontvet supersnel en makkelijk. Gebruik je ‘m in combinatie met heet water, dan heb je in veel gevallen zelfs geen schoonmaakmiddel meer nodig. Wel voor elke taak een brandschoon exemplaar nemen en ‘m daarna niet met wasverzachter wassen, want dan maakt-ie veel minder effectief schoon. Voor spiegels en glas zijn hydrofiel luiers – van die katoenen wafeldoeken, onder andere te koop bij de Hema – perfect. Je wrijft er alles vlug en streeploos mee op.

 • 5

  Bundel taken Kamer voor kamer stoffen, stofzuigen of dweilen is misschien grondig, maar niet effectief. Beter is het om taak voor taak af te werken: eerst alles afstoffen, dan het sanitair soppen en vervolgens alle vloeren in huis dweilen. Is veel over-zichtelijker en vooral sneller.

 • 6

  Voorkom overbodig gezwoeg Een minder vies huis hoef je minder vaak schoon te maken. Investeer in goede deurmatten – of draag standaard huissloffen – en je houdt een hoop smerigheid buiten. Ook een goede routine: een trekker langs de wand halen na elke douchebeurt. Dan is eindeloos boenen om kalk en zeepzooi weg te krijgen er niet meer bij.

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis