Veiligheid in je relatie

Een relatie voelt emotioneel veilig als geliefden elkaar volledig vertrouwen en zich verbonden voelen, zonder elkaar te verstikken. Maar hoe krijg je dat als stel voor elkaar?

Het is opvallend. Zestig procent van de Nederlanders boven de twintig woont samen. Een kwart van de drie miljoen singles in ons land heeft een latrelatie. En een derde van de mensen die scheiden heeft binnen een jaar weer een nieuwe relatie. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat we liever met een partner door het leven gaan dan alleen.

En vreemd is dat niet. Mensen in een duurzame relatie leven langer dan alleengaanden, ze hebben minder kans op depressies en andere mentale problemen, ze zijn lichamelijk gezonder en ze kunnen beter omgaan met stress. Je zou wel gek zijn om je leven lang alleen te willen blijven.
Voorwaarde is wel dat je relatie veilig is. Een langdurige relatie is praktisch veilig als de partners weinig ruzies hebben en als er geen verbaal of fysiek geweld aan hun conflicten te pas komt. Maar nog belangrijker is emotionele veiligheid. Een relatie voelt veilig aan als geliefden elkaar vertrouwen en zich verbonden voelen, zonder dat ze elkaars levens verstikken. Zoiets is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je als stel een emotioneel veilige relatie voor elkaar?

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan