Tips tegen eenzaamheid

Eenzaamheid hoort bij het leven en is niks om je voor te schamen. Soms hangt het samen met een levensfase of een gebeurtenis. Soms zit het gewoon in je en vind je het moeilijk contacten te maken en te onderhouden. Vaststaat dat chronische eenzaamheid slecht is voor mensen. Dus is het de moeite waard om er iets tegen te ondernemen.

Vraag aan een willekeurig iemand, je broer, zus, buurvrouw, beste vriend of nichtje of hij of zij weleens eenzaam is geweest en het antwoord zal ja zijn. Alle mensen voelen zich namelijk weleens eenzaam. Bijvoorbeeld nadat hun relatie was verbroken, of toen ze net met hun nieuwe baan waren begonnen of op een feestje waar ze zich niet thuis voelden – juist op een feest met honderden mensen kun je je eenzaam voelen. Eenzaamheid hoeft dan ook niet letterlijk te beteken dat je geen mensen om je heen hebt. Je kunt je ook heel eenzaam voelen binnen een groep. Of zelfs binnen je relatie.

Eenzaamheid gaat in de kern meer over een gevoel van vervreemding van de anderen, ’je niet begrepen voelen’ of ‘dat je er niet bij hoort’. Hoewel veel mensen dit herkennen, praten ze er eigenlijk nooit, of beter gezegd, liever niet over. Het is nu eenmaal geen onderwerp dat je op een feestje aansnijdt of tijdens de lunch met je collega bespreekt. 

Eenzaamheid bevindt zich redelijk in de taboesfeer. Mensen schamen zich ervoor, want ergens heerst het idee dat als je niet makkelijk contact maakt of je niet begrepen voelt, je het blijkbaar niet goed doet in het leven. Terwijl het er ook gewoon bij hoort. Het hangt vaak ook samen met een bepaalde levensfase. Als je net bent verhuisd of je hebt een nieuwe baan is het niet gek dat je je alleen voelt. En ook als je net een kind hebt gekregen, of je kinderen juist uitvliegen, je relatie verbroken is of je langdurig ziek bent, kun je je alleen voelen. Bij grote veranderingen in je leven is het normaal om je eenzaam te voelen. Jij verandert namelijk, terwijl de mensen om je heen dat niet doen. 

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan