Feit of fabel: Melk moet, krijg je sterke botten van

Eieren eten is niet goed voor je cholesterol en van heel veel water drinken krijg je een mooie huid. Voedselmythes. Wat is nou echt goed voor je en wat is eigenlijk onzin? Feiten en fabels.

Onze botten zijn gemaakt van calcium; kalk. Vooral kinderen hebben veel calcium nodig, omdat zij groeien en voortdurend botmassa moeten aanmaken. Maar naarmate we ouder worden, verdwijnt er calcium uit onze botten, zodat ze brozer worden: vooral bij vrouwen na de overgang gaat dat heel snel.

Melk en andere zuivelproducten zoals yoghurt en kaas bevatten van nature veel kalk. Het zit weliswaar ook in volkorenproducten, groene groenten en peulvruchten, maar ons lijf neemt zulke kalk minder goed op dan uit dierlijke bronnen. Het lijkt dus logisch dat melk en zuivel goed voor onze botten zijn. Het Voedingscentrum adviseert dan ook om dagelijks 1 gram kalk binnen te krijgen, overigens dubbel zo veel als het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is ongeveer zo veel calcium als er zit in drie glazen melk/yoghurt en drie plakken kaas.

Er zijn landen, zoals Japan, waar men die hoeveelheid bij lange na niet haalt: zuivel is geen onderdeel van het traditionele Japanse voedingspatroon. Maar breken Japanners veel vaker hun been dan Nederlanders? Nee. De stevigheid, opbouw of afbraak van je botten is namelijk ook afhankelijk van andere factoren, zoals de hoeveelheid vitamine D die je binnenkrijgt en vooral: hoeveel je beweegt. En dat bewegen, daar schort het nogal aan bij veel westerlingen. Dus wil je sterke botten? Ga lekker sporten waarbij je botten belast, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, tennissen. En drink daarna een glas melk!

Lees ook deze bijlage

Feiten & fabels over diabetes

Eén op de veertien Nederlanders heeft diabetes. Type 1 is nog niet te genezen, maar door gezond te leven kun je diabetes type 2 vaak voorkomen en soms zelfs terugdraaien als je het al hebt.

Verder lezen
Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis