Gefrituurde aubergineblokjes

Ik heb een haat-liefdeverhouding met de aubergine, alhoewel ik de laatste tijd het gevoel heb dat we elkaar wat beter begrijpen. De aubergine maakte me onzeker als ik al die verschillende auberginerecepten las of filmpjes keek op YouTube die iedere keer andere instructies geven. Maar oefening baart kunst.

Een aubergine wordt soms gezouten, zodat-ie vocht gaat afgeven, zweten als het ware. De reden daarvoor is mij niet helemaal duidelijk. De een zegt dat het zout vocht onttrekt en daardoor iets minder een spons is die vet vreet. Een ander zegt dat zout het bittere smaakje weghaalt (dat bittere vind ik juist zo lekker). Weer een ander zegt dat door het zout de olijfolie zich mooi verspreidt over de plakjes of blokjes, zodat je ze goed kan grillen. Hier een recept dat zo heerlijk simpel is dat het eigenlijk niet mis kan gaan. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 theekop meel
  • 1 geklopt ei met wat melk
  • 2 theekoppen broodkruim of paneermeel
  • 1 grote bakpan met daarin 1 centimeter zonnebloem- of arachideolie
  • Optioneel: sesamzaadjes, bbosuitje, fijngesneden • saus om in te dippen zoals ravigotesaus of mayo gemixt met ketchup of sriracha (Thaise chilisaus).

Bereiden

Snijd de aubergines in blokjes van 2 centimeter, doe ze in een zeef of vergiet, besprenkel met zout en laat een halfuur staan. Ze verliezen nu wat vocht. 

Pak 3 kommetjes, vul er één met meel, één met geklopt ei en een beetje melk voor het plakken, en één met broodkruim (of paneermeel) voor de crust (net zoals bij een kroket).  

Om niet een te al te grote plakzooi te krijgen, gebruik je één hand voor het meel. De andere hand gebruik je voor het vochtige gedeelte. Rol de blokjes in het meel, dan in het eimengsel en dan in het broodkruim. Leg ze op een bord. 

Verhit de olie tot 140 graden (als je er een stukje brood in gooit, moet het sizzelen en wordt het langzaam bruin). De aubergineblokjes hebben tijd nodig om vanbinnen te garen, dus frituur niet in olie die te heet is. 

Doe de blokjes in de pan, geef ze de ruimte en doe niet alles in één keer als je een kleine pan hebt. Als ze goudbruin zijn, vis je ze eruit met een spatel en laat je ze even op keukenpapier uitlekken. 

Optioneel: besprenkel ze met sesamzaadjes en bosuitjes. 

Dip in ravigotesaus (met je ogen dicht lijkt het een beetje op kibbeling) of een combinatie van mayo en ketchup of sriracha.

Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu