Hoe goed ken jij je partner?
Jullie zijn zo close dat je je partner kent als je broekzak. Maar je kunt ook dénken dat je de ander heel goed kent. Relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven maakt vaak mee dat stellen daardoor langs elkaar heen praten. Hij raadt aan: stop met interpreteren en luister écht naar de ander.
Duurzame relaties zijn fijn omdat je in de loop der jaren naar elkaar toegroeit en elkaar leert kennen zoals je verder niemand in je leven kent. De intimiteit is vanzelfsprekend en daardoor moeiteloos. Je weet waar de ander behoefte aan heeft, wanneer je iets moet doen of zeggen tegen hem of haar, en vooral ook wanneer niet. Door de langdurige nabijheid van je partner voel je behalve liefde ook verbinding: het besef dat iemand op deze wereld je kent, je ziet voor wie je werkelijk bent.
Ideaal, toch? Nou, niet helemaal. Want ook van intimiteit en verbinding kan een mens te veel hebben. Uit seksuologisch onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat te grote verbondenheid met een partner maakt dat zin in seks met die partner aanzienlijk minder wordt. Ook is bekend dat ruzies bij stellen die lang samen zijn, juist ontstaan doordat de partners elkaar te goed kennen. Dit laatste verschijnsel noemt psycholoog Kenneth Savitsky de closeness-communication bias, ofwel miscommunicatie door te grote nabijheid. Wanneer ontstaat deze vorm van miscommunicatie en kun je er iets tegen doen?
Ze praten langs elkaar heen
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!