Aardbeienjam met citroen
Jammie: zelf aardbeienjam maken!

Vroeger moest je vooral pectine-arme vruchten heel lang laten doorkoken om een dikke massa te krijgen, maar sinds er geleisuiker bestaat, is zelf jam maken zo gepiept. Geleisuiker is suiker waar extra pectine aan is toegevoegd. Geleisuiker speciaal (‘light’ geleisuiker) bevat meer pectine en extra zuur, zodat je er minder van hoeft te gebruiken en de jam minder zoet wordt. Zo kan de jam eigenlijk niet meer mislukken. Als je jam wilt maken met nog minder suiker kun je ook losse pectine toevoegen: natuurwinkels verkopen jam-pectine onder de namen ‘Marmello’ en ‘Konfitura’. Toch is het een goed idee om bij jam van vruchten die weinig pectine bevatten, zoals aardbeien, kersen, perziken en vijgen altijd wat extra citroensap toe te voegen om de pectine een handje te helpen. En de smaak wordt er meestal ook beter van.
Ingrediënten voor 4 potten
- 1 kilo rijpe, liefst biologische aardbeien
- 1 kilo geleisuiker (Gilse)
- 1 biologische of schoongeboende citroen
Neem de meest geurige, smaakvolle aardbeien die je kunt vinden. Door het verhitten verliezen de vruchten smaak.
Bereiden
- Was de aardbeien en droog ze voorzichtig.
- Verwijder de kroontjes.
- Snijd de aardbeien in stukjes en meng ze in een grote pan met de geleisuiker.
- Rasp 1 eetlepel schil van de citroen en pers hem uit.
- Roer de rasp en het sap door de aardbeienstukjes.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook tot het blijft borrelen en laat 4 minuten doorkoken; blijf fanatiek roeren!
- Schep de jam precies tot de rand in perfect schone potten (afwasmachine heetste stand).
- Veeg de bovenkanten schoon met een absoluut schone, vochtige doek en draai de deksels erop.
- Zet de potten een kwartiertje op hun kop en draai ze dan om.
De jam is zeker een jaar houdbaar, maar is zo lekker dat-ie dat niet gaat overleven!