Aardbeienjam met citroen

Jammie: zelf aardbeienjam maken!

Vroeger moest je vooral pectine-arme vruchten heel lang laten doorkoken om een dikke massa te krijgen, maar sinds er geleisuiker bestaat, is zelf jam maken zo gepiept. Geleisuiker is suiker waar extra pectine aan is toegevoegd. Geleisuiker speciaal (‘light’ geleisuiker) bevat meer pectine en extra zuur, zodat je er minder van hoeft te gebruiken en de jam minder zoet wordt. Zo kan de jam eigenlijk niet meer mislukken. Als je jam wilt maken met nog minder suiker kun je ook losse pectine ­toevoegen: natuurwinkels verkopen jam-pectine onder de namen ‘Marmello’ en ‘Konfitura’. Toch is het een goed idee om bij jam van vruchten die weinig pectine bevatten, zoals ­aardbeien, kersen, perziken en vijgen altijd wat extra citroensap toe te voegen om de pectine een handje te helpen. En de smaak wordt er meestal ook beter van.

Ingrediënten voor 4 potten

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan