Originele souvenirs

Ik kom terug van vakantie en neem mee… Géén sneeuwschudbolletje, géén theedoek met de groeten, géén lavendelzakje. We willen iets origineels meebrengen. Voor onszelf of voor de thuisblijvers.

Koelkastmagneet als souvenir

Hoe neem je het vakantiegevoel weer mee terug naar huis? Welke producten schaf je aan als je in Italië over de markt slentert of in België in de supermarkt bent? Een boodschappenlijstje voor onze tien favoriete vakantielanden.

Uit Frankrijk

Geruite pantoffels en cornichons

De kassameisjes van de Intermarché zien precies wanneer wij weer teruggaan: onze winkelwagentjes zitten vol met wijn, ’t liefst van die goedkope tien-literpakken met zo’n kraantje eraan. Maar heeft die wijn thuis nog wel evenveel allure? En – wij zijn op de penning – is hij echt goedkoper dan bij onze eigen slijter? Mijn culinaire vriendin Ans (huisje in Frankrijk, receptenschrijfster voor verschillende bladen zoals Jan) kijkt in zo’n Franse Giga-supermarkt, liever naar andere spullen, zoals het zeezout sel gris de Guérande en notenolie (gewoon het huismerk).

Ook koopt ze potjes quatre epices, een uniek kruidenmengsel voor stoofvlees, soort fond in poedervorm, minder zout dan onze bouillonblokjes. En tot slot voor thuis op de frites: Amora ketchup. De Fransen houden van gesteriliseerde zuivel, houdbaarder maar niet per se lekkerder, behalve de literpakken crème brulee. ‘Thuis opwarmen, suiker erover en klaar,’ zegt Ans, die op de terugweg ook heel veel prefab taartbodems van Herta in haar koelbox heeft zitten, zoals de pate feuilletée.

In de categorie conserven: cornichons, heel kleine zure augurkjes en confit de canard. Kaas komt uit de regio. ‘Neem wat geitenkaasjes mee van de markt.’ Op de markt laat Ans zich overigens vaak ook verleiden tot een paar van die ouderwetse, geruite pantoffels.

Uit Duitsland

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan