Een barbecue kan in élk seizoen!

Alleen in de zomer barbecueën? Ben je gek! Ook in de winter is het heerlijk om een lekker stukje vlees, vis of vega met grillsmaak te verorberen.

Afgelopen jaar is een recordaantal barbecues verkocht. Niet zo gek natuurlijk: veel mensen gingen door alle coronamaatregelen niet op vakantie en maakten zich het gezellig in de tuin of op het balkon. En ook nu alle regels weer zijn aangescherpt en we maar in kleine gezelschappen mogen vertoeven, is het een aanlokkelijk idee om gezellig in de tuin bij die warme barbecue te staan. En volgens barbecue-kenners als Jord Althuizen is veel vlees eten op een warme zomeravond eigenlijk heel tegenstrijdig. Dan heb je juist zin in een licht soepje of een salade, terwijl je in de koude wintermaanden meer trek hebt in zwaardere kost. In zijn boek Winter BBQ vind je dan ook recepten met everzwijn of rendier, maar ook met seizoensgroenten als pompoen, paddenstoelen, savooiekool, wortels en harde knollen die fantastisch schijnen te zijn om te poffen of te grillen.

Tips voor een warme en goed verlichte winterbarbecue

Natuurlijk is de winteravond, anders dan zomers, donker en koud. Om het aangenaam te houden, is het dus zaak om voor voldoende warmte en licht te zorgen.

 • Tuinfakkels zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin.
 • Ook is het leuk om de tafel te verlichten. Kerstverlichting doet het erg goed, maar ook bijvoorbeeld waxinelichtjes op batterijen.
 • Eén of twee vuurkorven of -schalen in de buurt maakt het meteen een stuk aangenamer. Ze geven niet alleen veel warmte, maar ook licht.
 • Voor extra bijverlichting zou je ook handgreepverlichting of een andere barbecue-lamp kunnen overwegen.

Lekker is ook om vooraf een warm drankje te serveren. Denk dan aan bijvoorbeeld glühwein of warme chocolademelk. Mét een toefje slagroom natuurlijk. En als toetje een lekker marshmallow gerecht van de skillet (gietijzeren pan voor op open vuur). Succes verzekerd!

 • TIP

  Gebruik een barbecue-schuursteen en het is voortaan een fluitje van een cent om het rooster schoon te maken.

Waar moet je verder aan denken?

Ook de barbecue zelf heeft in de winter andere eisen. Om goed te kunnen grillen, dient hij een temperatuur te hebben van rond de 70 graden Celsius. Dat kost in de winter begrijpelijkerwijs meer moeite dan in de zomer, dus:

 • Zet je barbecue goed uit de wind. Zeker als je een gasbarbecue hebt, die wordt dan minder snel uitgeblazen.
 • Omdat het meer moeite kost om je barbecue op temperatuur te krijgen, verstook je ook meer kolen of gas. Handig om daarop voorbereid te zijn.
 • Gebruik het liefst een barbecue met (dikke) deksel om de warmte in het apparaat te houden.
 • Dunnere stukken vlees zijn beter geschikt dan dikkere, omdat die sneller warm en dus gaar worden.

Op sites als Jumbo en AH vind je heerlijke winterrecepten voor de barbecue. De winter bbq-editie van het boek Smokey Goodness is ook een aanrader. Bekijk dit voorproefje van zijn recepten.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu