Diervriendelijke restaurants
De horeca gaat weer open. Met boodschappen doen hou je misschien al rekening met hoe diervriendelijk die zijn. Maar hoe weet je of een restaurant dier- en klimaatvriendelijk te werk gaat? DierenwelzijnsCheck ontwikkelde daarvoor de Horecawijzer. Op dit moment kun je daarin zoeken naar restaurants in Amsterdam en Utrecht.
Restaurants met biologische producten of producten van kleinschalige, lokale producenten scoren hoog in de lijst. Ook restaurants waar groenten de hoofdrol spelen – met vlees of vis als bijgerecht – scoren goed. Restaurants die geen vlees of vis op het menu hebben staan, scoren helemaal goed. De restaurants zonder dierlijke producten scoren met een 10 het allerbest.
Bekijk de Horecawijzer.
Hoe diervriendelijk zijn jouw boodschappen?
Wil je weten welke kippen nou echt ruimte hebben om te scharrelen? Of welke vis met uitsterven wordt bedreigd en je beter kan laten staan? En komt biologisch vlees van dieren die een beter leven hebben gehad?
DierenwelzijnsCheck heeft ruim 200 producten gescoord op dierenwelzijn.
Doe de Boodschappencheck.
Hoe klimaatvriendelijk zijn jouw boodschappen?
Het produceren van voedsel is verantwoordelijk voor 25% van alle broeikasgasuitstoot. Ruim 83% van die uitstoot komt door de productie van dierlijke voedingsmiddelen.
DierenwelzijnsCheck beoordeelde de klimaatbelasting van ruim 200 producten met een rapportcijfer op een schaal van één tot tien. Zo scoort kalfsvlees zeer slecht met een 1, krijgt koemelk een 5, scoort zalm een 8 en krijgt vleesvervanger seitan een dikke 10.
Doe de Klimaatcheck.
DierenwelzijnsCheck is een initiatief van de stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht en is opgesteld door experts op het gebied van dierenwelzijn en klimaatimpact. Op hun website staat een uitgebreide verantwoording met daarin uitleg over hoe scores tot stand komen.
A.A. Roozendaal
12-06-2020 om 17:14Met al deze artikelen schiet ik niets op. Diervriendelijke restaurants of diervriendelijk vlees ? In alle gevallen is er een dier gedood dus niets vriendelijks aan. De vraag is wel hoe is het dier gedood, daar moet men op controleren als ook of dieren netjes worden gestald, vervoerd en behandeld.
Als ik ga eten wil ik een fatsoenlijk stuk vlees en niet minder vlees omdat dat beter voor het dier zou zijn. Restaurants die gaan beknibbelen op het vlees omdat dat goed voor ons is zal ik niet meer bezoeken. Maakt AH de kip duurder dan ga ik naar een supermarkt waar de kip goedkoper is maar ik blijf wel op de kwaliteit letten. Misschien zit ik bij Radar+ op de verkeerde plaats. Leuk die idealiserende ideeën maar ik zoek een site met aanbevelingen van goed vlees en niet in prijs verhoogd omdat het "zogenaamd" biologisch is, ook zo'n onzinnige uitvinding om het alleen maar duurder te maken, het is allemaal even biologisch.