We gaan wandelen

Bewegen. Je wordt er fitter, vrolijker en slanker van én het verkleint het risico op allerlei ziektes. Deze keer gaan we wandelen. Elk moment dat je niet zit maar loopt is mooi meegenomen. Wat zegt de expert? We vroegen het aan bewegingswetenschapper Hans Savelberg, hoogleraar academisch onderwijs in beweging.

Wat maakt wandelen zo gezond?

‘Elke vorm van beweging is goed voor je hart en vaten, je spieren, pezen en botten en je brein. Het unieke van wandelen is dat we het gewoon in ons dagelijks leven doen. Veel mensen houden niet van de dwang ‘gij zult sporten.’ Dan is vaker en meer lopen op een dag makkelijker te realiseren. Je hoeft niet een uur naar de sportschool, het gaat om kleine gedragsveranderingen. Loop naar iemand toe in plaats van hem te bellen. Reis je met de trein, loop dan zo ver mogelijk het perron op. Maak een wandeling als je iemand belt. Elke keer als je voeten de grond raken worden je spieren, botten en pezen belast. Die prikkels zorgen ervoor dat alles wordt onderhouden. Zit je de hele dag, dan krijgt het lichaam al gauw een seintje: we hebben die spieren, pezen en botten kennelijk niet meer nodig, dus begin maar met afbreken.’

Hoelang en hoe vaak moet je wandelen om voordelen te ondervinden?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan