Nagerecht: Om Ali
We zijn dol op de Britse kookboekenschrijfster Nigella Lawson. Vanwege haar stralende lach en never-a-bad-hairday-kapsel, maar vooral omdat ze niet moeilijk doet over koken.
Recept van Nigella Lawson
Om Ali (Egyptische broodpudding)
Ingrediënten voor 10-12 porties
• 200 g filodeegvellen (ontdooid) • 100 g boter, gesmolten, plus een beetje boter voor het invetten • 60 g rozijnen • 75 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes gesneden • 75 g geschaafde amandelen 50 g pistaches, gehakt • 50 g pijnboom- pitten • 70 ml volle melk • 600 ml slagroom • 100 g fijne kristalsuiker • wat nootmuskaat, geraspt
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 150 ˚C.
- Kwast de filodeegvellen in met gesmolten boter, frommel ze als vochtige lapjes in elkaar en leg ze op twee bakplaten.
- Bak ze in ongeveer 20 minuten krokant en goudbruin, haal eruit.
- Zet de thermostaat van de oven nu op 240 ˚C.
- Kwast een ronde taartvorm (Ø 20 cm) in met boter en verkruimel wat krokant filodeeg op de bodem.
- Strooi er rozijnen, abrikozen en noten over, ga zo laag voor laag door tot alles op is.
- Breng de melk, room en suiker aan de kook.
- Giet het mengsel zodra het kookt in de taartvorm.
- Rasp er wat nootmuskaat over en zet de vorm 10-15 minuten in de oven. De bovenkant moet lichtbruin en hier en daar geschroeid zijn en blazen vertonen door de hitte.
- Laat de Om Ali een paar minuten staan voordat je hem in kleine kommetjes schept.

Nigella Lawsons Domestic Goddess-boek is er nu in een nieuw jasje en gaat, zoals de godin zelf zegt, ‘over eten maken in de oven’. Nigella bakt.
Lees meer over: Goed eten
Paula van Zanten
30-01-2021 om 20:27Alweer?