Getest: Vegan kaas

In de supermarkt komen er steeds meer soorten plantaardige kaasjes bij, van vegan ‘Goudse’ tot vegan ‘camembert’. Maar is het echt mogelijk om kaas na te maken? En zijn ze lekker? Ons panel probeerde er negen. ‘Ziet eruit als Boursin, ruikt als Boursin en smaakt ongeveer als Boursin met héél veel knoflook.’

De proevers

Ronald van Eijk, semiprofessioneel proever Monique Koolen, fijnproever uit het onderwijs Marianne Offereins, adviseur bij NVOX, tijdschrift voor het onderwijs in de natuurwetenschappen Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist Frank Tjoa, hobbykok en ICT’er Patrick Verkuil, software engineer André Wijnbergen, administrateur Ingrid Wijnbergen, zorgmedewerker

De proeverij

We testten in totaal acht puur plantaardige (‘vegan’) kaassoorten uit de supermarkt (AH, Jumbo, Plus) en eentje uit de natuurwinkel (de biologische Fermè). Het waren twee soorten ‘Goudse’ vegan plakken, een vegan komijnekaas, twee vegan lookalikes voor feta of witte kaas, twee Boursinachtige vegan variaties, een vegan ‘Parmezaanse’ kaas en twee vegan alternatieven voor camembert. Er werd blind geproefd, met water, stokbrood en neutrale toastjes erbij. Het ging om twee vragen: lijkt dit op de vergelijkbare ‘echte’ kaassoort? En afgezien daarvan: is de vegan kaas lekker? De meeste proevers hadden nog nooit vegan kazen geproefd.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan