Maak je tuin winterklaar!
Het is nog net geen winter en de grond is nog zacht genoeg om voorbereidingen te treffen om je planten de komende maanden door te helpen. Zo doe je dat!
Het gazon
Als het nog niet al te koud is, is het zinnig om het gras nog een keer te maaien. Boven de 6 graden blijft dat namelijk gewoon doorgroeien. Maai het alleen niet te kort, maar tot op ongeveer drie centimeter. Van mosvorming hoef je je even niets aan te trekken en ga zeker niet bemesten om van het mos af te komen. Daardoor wordt het gras namelijk weer gestimuleerd om te groeien en dat maakt het erg vorstgevoelig.
Wel is het belangrijk om regelmatig afgevallen bladeren van het gazon te halen, anders kan het gras daaronder gaan schimmelen en rotten. Van die afgevallen bladeren kun je overigens prima bladaarde maken. Doe ze in een plastic vuilniszak met wat gaatjes erin geprikt en leg op een beschutte plek. Je moet wel wat geduld oefenen: na één tot drie jaar is je zelfgemaakte bladaarde klaar.
Planten in potten
Zelfs planten die te boek staan als winterhard kunnen in potten afsterven als hun wortels bevriezen, zeker de kleinere exemplaren. Die kun je tijdens erg bar weer dan ook beter tijdelijk binnen zetten of wat meer beschut. Grotere potten kun je beschermen met noppenfolie, alleen laat wel de afwateringsgaten vrij! Het is in deze tijd ook zaak om de overwinterende planten regelmatig te controleren op schimmels en luizen.
Stekken
Heb je planten als de aalbes of de forsythia in je tuin staan, dan is het nu de tijd om een winterstek te nemen. Hoe? Knip verhoute twijgdelen van ongeveer 30 cm lang af en steek die, met de bovenkant boven, voor tweederde in goed gedraineerde grond op een beschutte plek. Ze zullen dan gaan wortelen. Tijdens heel koude periodes is het zinnig om ze met tuinvlies te beschermen.
Moestuin
Ben je in het gelukkige bezit van een moestuin, dan moet je nu aan de bak. Tenminste, als die op zware grond zoals klei ligt. Dan moet die nu worden omgespit. Zandgrond kan wachten tot het voorjaar. Hark de ruwe kluiten niet fijn, dat moet door de vorst gebeuren. Een beetje kalk eroverheen vinden bijna alle groenten prettig, maar daarna pas mesten in maart.
Planten
Het is nu een uitstekende tijd om vruchtbomen en bladverliezende heesters te planten en dat geldt ook nog voor bollen. En dan niet de standaard bollen, maar het zogenaamde ‘bijgoed’ zoals krokussen en chionodoxa. Die kun je ook uitstekend laten verwilderen waardoor je er geen omkijken naar hebt maar wel veel plezier van. Bolirissen zijn ook nu goed te planten en bloeien prachtig in het voorjaar. Ook plantenbakken voor op balkon of terras kunnen nu prima gevuld worden met kleurige planten zoals winterheide, skimnia en winterviolen. Een voering van noppenfolie helpt voor de isolatie. Wel weer de afwateringsgaten vrijlaten. Ook is het nu een goede tijd om rozen te planten.
Vergeet de dieren niet!
Egels houden hun winterslaap niet in holen, maar onder bladeren en takken. Mocht je daar plek voor hebben, gooi dan snoeihout en afgevallen blad op een hoop. Daar help je niet alleen de egels mee, maar ook veel andere dieren. Vergeet ook de vogels niet. Geef ze verschillende soorten zaden en verwen ze eens met een vetbol of cake met insecten. Ook gedroogde wormen worden gewaardeerd, net als regelmatig een stukje fruit voor de vitaminen.
Overige tuinklusjes in november
-
Sluit bijtijds de buitenkraan af om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
-
Vijvers moeten voor de winter worden geschoond, anders verzuurt het water en krijg je algengroei.
-
Heb je een composthoop? Dek hem dan af tegen de regen met bladeren, stro, hooi of golfplaten anders spoelen de waardevolle mineralen weg.
-
Haal zomerbollen en -knollen uit de aarde en berg ze vorstvrij op.
-
Bedek vaste planten met bladeren of compost.