Vier keer heerlijk slenteren door prachtige stadjes

We kiezen vier stadjes waar je op je gemak kunt dolen door het verleden. Stap je graag lekker door, dan kun je óók de omgeving van Enkhuizen, Oudewater, Doesburg en Grave ontdekken.

Frank van der Meer van wandelblog Frankwandelt tipt de ANWB-route Oudewater, eventueel met uitbreiding naar Haastrecht (12 of 17 kilometer).

‘Oudewater in de provincie Utrecht geldt als het mooiste stadje van het Groene Hart, en daar ben ik het helemaal mee eens. Vooral in de winter, wanneer het er rustig is, is een wandeling door dit verrassende en intieme plaatsje een uitstekend idee dankzij de historische panden met trapgevels en de fijne horeca. Die vind je onder meer bij de monumentale Visbrug, waar het standbeeld staat van Swiebertje, de held uit de populaire jaren 70-televisieserie die in Oudewater werd opgenomen.

Minder vrolijk maar wel historisch van betekenis is de Heksenwaag, waar in de zestiende en zeventiende eeuw mensen werden gewogen om te bepalen of ze heks waren. Was je niet te licht, dan was dat goed nieuws en ontving je een ‘Certificaet van weginghe’.

Uitgeslenterd in Oudewater? Je kunt in de omgeving genieten van weidse vergezichten

Je kunt niet uren wandelen in Oudewater, maar ook de omgeving is de moeite waard. Officieel begint deze wandelroute in Hekendorp, een pittoresk 14de-eeuws dijkplaatsje. Vervolgens loop je langs de Hollandse IJssel over de Tiendweg – een grasdijk met knotwilgen – naar Oudewater. Het is er weids met veel vogels, waaronder knobbelzwanen die over de weilanden waggelen. En in de koude maanden hangt er een verstilde sfeer – vooral als het mistig is. Alleen met veel wind is het door het open karakter van het landschap geen aanrader. Trek vooral ook goede schoenen aan, want het kan er behoorlijk zompig zijn. Omdat ik het mooiste graag voor het laatst bewaar, kies ik ervoor om eerst aan de andere kant van de Hollandse IJssel, parallel aan de provinciale weg, naar Oudewater te wandelen, waarvan de kerktoren er in de verte veelbelovend uitziet.’

Meer informatie: ANWB


Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan