Nederland op z’n mooist! Vier verfrissende najaarsuitstapjes

Wat is er mooier dan een heldere frisse herfstdag als de wereld in een gouden licht baadt en de bladeren aan de bomen rood en geel kleuren? Vier herfst uitstapjes.

Freelance journalist Sarah-Mie Luyckx schrijft onder meer voor dagblad Trouw over wandelen, en is enthousiast over Groene Wissel-wandeling 113 ‘Hollandsche Rading’ door de bossen bij Lage Vuursche (12 km):

‘Alle soorten landschappen en een glimp van kasteel Drakensteyn’

‘Deze tocht valt in de categorie ‘betere boswandeling’, die je om de bekende redenen vooral in het najaar een keer moet hebben gedaan. De bomen blinken uit door hun briljante herfstkleuren. Als het niet te droog is geweest, bulkt het van de paddenstoelen. En het ruikt er heerlijk kruidig.
Je loopt in een van de mooiste bosgebieden binnen Nederland, tussen de dorpjes Hollandsche Rading en Lage Vuursche. Dichtbegroeid, afwisselend landschap en licht glooiend, want de streek behoort tot de noordelijke uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. Een stuwwallenlandschap dat is ontstaan in de voorlaatste ijstijd (circa 150.000 jaar geleden), toen enorme gletsjertongen vanuit Scandinavië voor wat reliëf zorgden in dit platte land. Na de start bij het stationnetje van Hollandsche Rading gaat de route rap het groen in, waar je onder meer wandelt onder de torenhoge kruinen van de douglassparren. Via verschillende stille kruip-door-sluip-door-paadjes beland je na een paar kilometer bij het Wasmeer, een paradijsje voor allerlei watervogels die vanuit de overdekte observatiehut zijn te bewonderen. Vervolgens doorkruis je een enkel open heideveld en loop je door majestueuze lanen met eeuwenoude beuken. (Tip: beukennootjes rapen om thuis te poffen). Een van die lanen leidt naar Lage Vuursche, het bekende pannenkoekendorpje waar het er in het weekend ‘met de benen uithangt’. Toch is de nostalgische hoofdstraat aantrekkelijk genoeg om even doorheen te kuieren. Bovendien – even voor de koningsgezinden onder ons – kun je er door het zwarte spijlenhek gluren naar kasteel Drakensteyn, de residentie van prinses Beatrix.
Na Lage Vuursche wachten een fraaie zandverstuiving en een wirwar van intieme bospaadjes. Om die allemaal te kunnen vinden, is de routebeschrijving van deze ‘Groene Wissel’ behoorlijk gedetailleerd, en leent de wandeling zich niet om ook uitgebreid bij te praten. Maar de beloning voor het intensieve leeswerk is klip en klaar: een geweldige wandeling die je op eigen houtje waarschijnlijk niet snel had gemaakt.’ radarpl.info/HollandscheRading

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan