Help de egels in je tuin

Nu is de tijd om een egelhuis te plaatsen. In de periode van oktober tot maart hebben egels namelijk een plek nodig voor hun winterslaap. Na de winter kun je het huisje overigens gerust laten staan, want dan dient het als veilige plek om jongen groot te brengen.

Er zijn helaas veel egelhuizen in omloop die niet zo geschikt zijn. Op de site van de Egelbescherming kun je lezen hoe je er zelf een kan maken. Ook kun je daar lezen hoe je het huis kunt plaatsen.

Bijvoeren

Egels ondervinden steeds meer problemen met het vinden van het voedsel. Insecten verdwijnen en aanhoudende droogtes komen steeds vaker voor. En omdat egels vanwege de droogte samenkomen op de schaarse plekken waar ze eten kunnen vinden, vergroot dit de kans dat ze slachtoffer van de voor egels dodelijke Egelziekte. Egelbescherming Nederland roept dan ook op om de egels te helpen door ze bij te voeren.

Als egels voldoende voedsel binnenkrijgen, kunnen ze hun jongen zogen tot die zelfstandig kunnen eten. Ook daarna hebben de moeders nog extra voedsel nodig om weer op tijd op gewicht te zijn voor de winterslaap. 

Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda’s en rozijnen.

Egelvoerhuis
Om te voorkomen dat katten en vogels het voer opeten, kun je een speciaal egelvoerhuis maken. Koop een transparante opslagbox, maak een ingang (13×13 cm, eventueel met een tunnel), zet het op zijn kop en leg er een baksteen op. Zo kun je zien of egels er gebruik van maken en voorkom je dat de meeste andere dieren bij het voer kunnen.

Egelvriendelijke tuin

Wie het helemaal goed wilt doen zorgt voor een echte insectentuin: een waar voedselparadijs voor egels en andere dieren. Gebruik hiervoor veel inheemse bloemen en planten. Laat de natuur zijn gang gaan en gebruik geen insecticiden of slakkenkorrels. Egels zullen de slakkenpopulatie ten slotte zelf onder de duim houden.

Slakkenkorrels en insectenverdelgers zijn dodelijk voor egels. Kleine hoeveelheden van het gif kunnen op den duur te veel worden voor de egel die dergelijke beestjes iedere nacht eet. Ook de zogenaamde Ecokorrels afraden worden door de Egelbescherming afgeraden omdat honden en katten daar erg ziek van kunnen worden. Laat geen blikjes en bekertjes slingeren. Egels kunnen er in vast komen te zitten.

Let op: neem altijd hygiënemaatregelen in acht als het om wilde dieren (en dus ook egels) gaat. Houd voerbakjes en schoonmaakspullen gescheiden en buiten de keuken. Gebruik heet water bij het schoonmaken, gebruik handschoenen en was je handen altijd goed.

Bronnen: Egelwerkgroep NederlandEgelbescherming Nederland

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Marjan van Deursen
09-10-2020 om 18:32

Ik wil de egels best een huisje en eten geven maar op dat eten komen ook ratten op af en daar zit ik beslist niet op te wachten.

Praat mee