De nazomer van Antoinette

Antoinette zomert graag na op de Veluwe waar wilde schapen wonen, je een hapje eet in een kasteel en vanuit het bos zo een woestijn inloopt.

Misschien komt het omdat ik ben opgegroeid in Apeldoorn dat ik zo van bossen hou. Veel Nederlanders hebben vooral een hang naar het water, maar ik kan niet zonder bomen. Ik vind het strand heerlijk en gezellig, hoor, maar echt de natuur beleven doe ik in het bos waar elk seizoen een eigen gezicht heeft. Ik zie er geen andere wandelaars als ik ze niet wil zien. Dat is op het strand wel anders. Regelmatig wandel ik met gasten over de Veluwe, heel vaak merken zij op dat ze eigenlijk niet wisten dat er in Nederland zulke prachtige bossen zijn. Daarom, bij deze, mijn top 3 plekjes op de Veluwe.

Mijn favoriete plekken

1. Landgoed Noorderheide ligt in een uitgestrekt natuurgebied, het Centraal Veluws Massief. Het is een prachtig gebied met veel (loof)bos en hei, zeer afwisselend en heel rijk aan wild. Edelherten, reeën, moeflons, zwijnen: je kunt er zomaar oog in oog staan met in het wild levende dieren. Het gebied is nog niet zo heel erg lang open voor wandelaars. Je kunt er de prachtige Noorderheide route lopen, zo’n 7 kilometer lang dwars door natuurgebied. Zelfs als je in het weekend gaat kom je niet veel mensen tegen, en door de week al helemaal niet.

En daar, op die Noorderheide, ligt een klein vennetje, met een bankje. ’s Ochtends zit je er met je gezicht naar de zon toe. Het water van het vennetje weerspiegelt de bomenrand, de lucht en het riet aan de oevers. Wat mij betreft één van de mooiste plekjes van Nederland. Toen we er foto’s voor Radar+ gingen maken, zagen we een vliegend hert, een zeer zeldzaam insect. Een uit de kluiten gewassen kever met een donkerrood gewei op zijn kop. Hij zat op een berkenboompje, en heeft zich uitgebreid door ons laten fotograferen.

Ik ben hier ook al eens een kudde moeflons tegen gekomen: wilde schapen met van die gekrulde horens. En een sprong reeën. Dit is mijn lievelingsplek, en ik heb geaarzeld of ik het wel moest opschrijven. Maar ik gun het anderen ook. Ga zitten en geniet. O ja. Wil je niet zo ver wandelen? Dan kun je de plek ook bereiken via de Elspeterbosweg, er is een doorgang tussen Vierhouten en Elspeet. Dan loop je ongeveer een kilometer.

2. Landgoed Staverden, bij Kasteel Staverden in Staverden, het kleinste stadje in de Benelux. Hier ligt een kasteeltje in een prachtig park, omgeven door een schitterend natuurgebied. Je kunt er een hapje eten of drinken in de brasserie en de moestuin en de kruidenkas bezichtigen. Kijken naar de witte pauwtjes. Of je kiest één van de prachtige wandelingen in de omgeving. Door Staverden loopt klompenpad het Speuldepad.

3. De zandverstuiving bij Kootwijk. Ineens veranderen de Veluwse bossen in een soort woestijn: 700 hectare zandverstuiving. De leegte van het gebied maakte het Kootwijkerzand in het verleden bij uitstek geschikt voor het onderhouden van radiotelegrafisch contact met Indonesië. Het bijzondere gebouw van Radio Kootwijk staat er nog steeds. Ga hier niet heen als het hard waait, maar op een rustige, windstille dag. Neem je plaid, een goed boek en wat te drinken mee. Absolute rust.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bewegen en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

Ineke van Kessel
08-10-2021 om 19:19

Ja Antoinette. Ook al woon ik in Brabant, ben opgegroeid in de bossen, maar vind De Veluwe geweldig. Mijn zus werkte hier in Sint Michielsgestel bij mensen ( 1 dag schoonmaken in de week) die een Landgoed hadden in Epe. Mocht daar óók altijd gaan logeren. Geweldig. Hou er héél véél van. Helaas, mijn zus is overleden en de mensen wonen er nu zelf. Maar blijf het fantastisch vinden. Net als jou. Jaaa nog een foto van ons saampjes. Heb voor Fons reiskussentjes getest en ook andere "gekke" dingetjes. Hoop snel weer eens wat te krijgen om te testen. Zoooo leuk. Groetjes en fijn weekend. Ineke van Kessel

Praat mee