Een kastje voor een koolmees

De koolmees, met zijn zwarte kop en gele borst, is de meest voorkomende mezensoort in Nederland. Het is een beschermd dier.

Een volwassen koolmees weegt 15-20 gram en heeft een spanwijdte van wel 25 cm. De koolmees komt voor in bosgebieden, maar ook in parken en tuinen met struikgewas, waarin een paartje een nest kan maken. Jaarlijks worden meer dan 500.000 broedparen geteld.

Rupsen en insecten

Koolmezen maken graag gebruik van nestkastjes die worden opgehangen in tuinen. Het vrouwtje legt acht tot vijftien eitjes. Na het uitkomen worden de jongen twee à drie weken gevoerd met voornamelijk rupsen en insecten. In de periode waarin koolmezen hun jongen grootbrengen zijn er altijd veel rupsen, dus dat komt mooi uit. In de laatste twintig jaar begint het rupsenseizoen wat later, maar de mezen hebben zich daar grotendeels aan aangepast.

Geweldig spektakel

Op een geschikte, liefst droge en zonnige dag, vliegen alle groot geworden koolmeesjes uit, meestal vroeg in de ochtend. Dat is een geweldig spektakel, waarbij de ouders met luid getsjilp proberen de jongen bij elkaar te houden en hen te leren hoe ze zichzelf moeten voeden met de rupsjes op bladeren en takken. Natuurlijk wordt er ook veel aandacht besteed aan vliegles. Prachtig om te zien.

Maak je eigen nestkast

  • Materiaal: Hout
  • Maten: ± 12 x 12 x 25 cm (hoog)
  • Vlieggatgrootte: 2 euro muntstuk

Hang het nestkastje met de opening op het noord-oosten. In het voorjaar wordt het gebruikt voor het grootbrengen van de jongen, in de winter dient het vooral ’s nachts als schuilplaats. Leeg het nestkastje altijd in het najaar en maak het schoon met lauw water. Daarmee verdwijnen parasieten en dan hebben de jongen in het voorjaar meer kans op overleven. Vergeet niet om hierbij handschoenen aan te doen.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (2)

C.J. Bakker
02-04-2021 om 19:37

Vorig jaar hebben pimpelmezen hun nest verlaten met 9 eitjes hoe kan dat

RADAR+ redactie
22-04-2021 om 14:13

Wat jammer! Het kan meerdere oorzaken hebben. Hier worden wat redenen genoemd waarom gestopt wordt met broeden: https://mezen.madelen.nl/FAQ.html#:~:text=(Zie%20volgende%20vraag.),dan%20de%20eerst%20geboren%20mees.

Praat mee