Klusjes voor de wintertuin

Vroeger werd onder winterklaar maken bedoeld dat de tuin er in de winter netjes uitzag. Maar vaste planten zijn vaak nog prachtig in de winter, afknippen is dus zonde. De afgestorven stengels zorgen juist voor een mooi wintersilhouet, zeker als er een laagje rijp of sneeuw op ligt. Gewoon in de tuin laten staan dus. Daarbij is een beetje slordige tuin juist goed voor de dierenpopulatie, want verdorde bladeren en plantenresten zijn belangrijk voor allerlei nuttige beestjes. Toch blijft er genoeg te doen!

Vaste planten zijn vaak nog prachtig in de winter, afknippen is zonde.

Het winterklaar maken van de borders

Groenblijvende vaste planten als de kerstroos en het purperklokje zijn in de winter mooi om te zien en een voedselbron voor vogels en andere dieren. Bladverliezende winterharde planten zoals de hartlelie en de zonnehoed houden als het ware een winterslaap. Het deel dat in het voorjaar en de zomer boven de grond te zien is sterft af, maar ondergronds zijn de wortels goed beschermd tegen de vrieskou. Afgevallen blad vormt een beschermende deken tegen de vorst. Blijf dus weg van de bladblazer en hark je bladeren in je border. Zo creëer je een isolatielaag voor de planten en voor het dierenleven in je tuin.

Eenjarige planten weghalen

De meeste eenjarige planten zijn nu uitgebloeid. Trek de plant met wortel en al uit de grond. Op de lege plekken kun je winterheide of winterharde viooltjes neerzetten.

Grasmaaien voor de winter

Het kan nodig zijn om het gras aan het begin van de winter nog een keer te maaien. Het klimaat verandert en de temperaturen worden ook in de winter hoger. Zolang de temperatuur niet onder de 5 tot 8 graden is, groeit het gras namelijk gewoon door. Maai het niet korter dan 4,5 tot 5 cm, anders worden de wortels kwetsbaar. Maai alleen bij droog weer en zeker niet als er nachtvorst is voorspeld. Haal het gemaaide gras en alle bladeren weg van het gazon, anders kan het gras geel worden.

Verzamel blad in een hoek van je tuin. Fijn voor de vogels die er insecten vinden.

Snoeien voor de vorst

Zolang het nog niet vriest, kun je prima snoeien. Snoei berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif als er nog blad aan zit, maar wel voor het einde van het jaar. Anders komt de sapstroom alweer op gang en kan de plant of boom gaan ‘bloeden’.

Beschermen tegen strenge vorst

Niet alle planten zijn bestand tegen strenge vorst. Breng daar dan ook bijtijds winterbescherming aan met vliesdoek. Noppenfolie is minder geschikt omdat het niet-ademend is. Dat geldt ook voor planten in een pot of kuip. Vaste planten in de border kunnen worden afgedekt met een laagje blad of zaagsel rond de voet. Om rozen en olijfbomen te beschermen, zijn er speciale zakken te koop.

Kuipplanten voor de vorst naar binnen

Je kunt ze afdekken, maar beter is om kuipplanten binnen op een koele plek (bijvoorbeeld in de garage of schuur) te zetten. Let op: bladhoudende soorten hebben licht nodig, anderen kunnen in het donker overwinteren. Houd de potgrond matig vochtig en knip de planten in het voorjaar sterk terug.

Waterleiding afsluiten

Denk aan de waterleidingen buiten! Sluit ze af voordat het gaat vriezen en laat vorstgevoelige leidingen en tuinslangen eerst helemaal leeglopen.

Voer de vogels in de winter bij. Ze kunnen wel wat extra’s gebruiken.

Vogels bijvoeren

Vergeet ook de vogels niet. Zij helpen je in de zomer onder meer door schadelijke insecten te vangen, in de winter kunnen zij wel een beetje hulp gebruiken. Er is vogelvoer in allerlei variaties te koop, maar ook broodkorsten en appels zijn zeer geliefd. Strooi ook eens wat op de grond voor de vogels die liever niet op een voedertafel komen of niet aan een vetbol kunnen hangen.

Winter-tuintips

  • Heb je nog bloembollen in de kast liggen? Zolang het niet vriest, kun je nog tot en met december je voorjaarsbollen planten.

  • Maak de vogelhuisjes schoon. Tijdens koude nachten vinden vogels het fijn om hierin te overnachten.

  • Giet zinken gieters leeg zodat er geen vorstschade kan ontstaan.

  • Laat wat bladeren of takken liggen voor de egels. Daaronder kunnen ze hun winterslaap houden. Een egelhuis kopen is ook een idee.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan