Maak je tuin nu herfstklaar

September is de maand bij uitstek om je tuin herfstklaar te maken. Op de valreep kun je nu nog wat laatste klusjes doen. Want als je in het voorjaar een prachtig bloeiende tuin wilt, is het nu tijd om in actie te komen!

Als je enkele bloembollen tussen de vaste planten zet, heb je in het vroege voorjaar meteen wat kleur in de tuin

De herfstperiode is het ideale seizoen voor de aanplant en het herplaatsen van planten in de tuin. De bodem is nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen je planten voordat de winter begint goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan.

Ook voor planten die je in een pot koopt is het najaar het ideale plantseizoen. Potplanten houden hun hele wortelkluit bij zich en hebben daardoor weinig last van verplant worden. Geef ze wel water na het verplanten, want hun wortels moeten even de tijd krijgen om uit te groeien in de omringende grond.

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals sneeuwklokjes, lelietjes van dalen, irissen, blauwe druifjes en krokussen plant je vóór de eerste nachtvorst. En als je volgend jaar niet weer aan de bak wilt, koop dan een soort die verwildert. Heb je niet-winterharde bollen zoals knolbegonia’s of gladiolen geplant, dan dien je die nu wel uit de grond te halen en te bewaren bij een temperatuur tussen de vijf en tien graden. Vlinders en bijen dol zijn op bloembollen. En ook pimpelmezen snoepen van de nectar in het vroege voorjaar. Daarom is het beter om voor biologisch gekweekte bollen te kiezen.

Begint het al te kriebelen? Neem dan ook een kijkje op plantmee.nl. Zij organiseren diverse activiteiten in oktober en november om zoveel mogelijk bomen, struiken, vaste planten en bloembollen in de grond te zetten. Want een bloeiende lente, plant je in de herfst!

Tuinklussen in september

  • 1

    Tijd om op te ruimen, maar niet te veel! Snoei alles wat helemaal dood en dor is. Laat de uitgebloeide bloemen en een deel van het blad liggen, dat zijn mooie overwinteringsplekken voor insecten.

  • 2

    Bewaar afgevallen blad in een aparte compostbak. Na een jaar heb je dan fijne grond voor bijvoorbeeld de bloembakken.

  • 3

    In plaats van je bloembakken leeg te halen en op te bergen, kun je ze beplanten met klimop, sierconifeertjes en violen.

  • 4

    Plant groenblijvende heesters nog deze maand. Anders moet je wachten tot in april.

  • 5

    Gras groeit gewoon door als het niet kouder is dan een graad of vier, dus je moet blijven maaien. Niet al te kort, dan hebben de wortels wat meer bescherming tegen nachtvorst. Nog een laatste keer gras zaaien in de kale plekken en bemesten is in deze maand ook een goed idee.

  • 6

    Haal vorstgevoelige kuipplanten vóór de eerste nachtvorst naar binnen.

  • 7

    Dek als je een vijver hebt deze af met een fijnmazig net om vallende bladeren op te vangen.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu