Lenteoffensief: tuinklussen in de lente

Alles wat je binnen zaaide en op is gekomen moet nog even wachten tot na IJsheiligen om naar buiten te mogen. Maar jij bent vast al druk bezig in de tuin. Voorjaarszonnetje erbij, héérlijk!

RADAR+ groenredacteur Ilona Jongepier scharrelt tussen het prille groen dat ze heeft voorgezaaid en dat straks naar buiten mag.

‘Het is druk op de vensterbank en ook de minikas in de voortuin staat bomvol. Dat ik weer eens veel te veel heb voorgezaaid is wel meer dan duidelijk. Zo groeien de wortels als kool, krioelen de boontjes over elkaar heen en hebben we straks rucola voor een weeshuis. De tomaten doen het goed en de eerste ‘dieven’ zijn verwijderd.

Dat geklooi met die potjes is enorm rustgevend

Ik blijf de potjes draaien, zodat de plantjes aan alle kanten evenveel licht krijgen en kunnen doorgroeien tot stevige compacte planten. Doorgeschoten slungels zet ik achteraan op een wat koelere plek en plantjes die uit hun potje groeien verhuis ik naar een groter exemplaar gevuld met verse potgrond. Nog even en ze mogen naar buiten! Ik ben er maar druk mee, maar tegelijkertijd is dat geklooi met die potjes en het gescharrel tussen dat prille groen enorm rustgevend. Ik zucht diep. Niet van ongenoegen, maar van pure tevredenheid, want die potjes met dat groene geluk zijn een heerlijk voorproefje van al het moois dat er deze zomer nog allemaal komen gaat.’

Bruine naaktslak op een aangevreten blad
Bruine naaktslak

Tuintips

  • Wacht tot na ijsheiligen
    Overdag lijkt het misschien al zomer, maar toch moet je nog goed opletten als je jonge plantjes in de volle grond wil planten. ’s Nachts kan het nog erg koud zijn en de kans is dan ook groot dat je plantjes het niet overleven. Een meteorologisch keerpunt in het voorjaar is ijsheiligen, de periode van 11 tot 15 mei. Als de nachten daarna boven de 10 °C zijn, zit je goed!

  • Dag slak
    Een gezonde tuin barst van de beestjes, maar het ene is net wat meer gewenst dan het andere. Zo staan we bijna te juichen als we een vlinder zien, maar van slakken die de tuin kaal eten worden we toch iets minder blij.

    Er zijn verschillende antislaktrucjes. Zo kruipen slakken niet graag over scherpe voorwerpen. Door de grond rondom jonge kwetsbare planten te bedekken met stekelig en ruw materiaal zoals kapotte eierdoppen, schelpen of cacaodoppen, houd je slakken op afstand. Hang nestkastjes op om natuurlijke vijanden aan te trekken: merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.

    Geef je planten in de ochtend water. Slakken houden van vochtige grond, maar dan wel als het donker wordt, dus ze komen ‘s ochtends nog niet tevoorschijn.

  • Maai niet in mei
    Een strak groen gazon is voor veel mensen het ideaal, maar slecht voor de biodiversiteit. De landelijke campagne Maai Mei Niet is een oproep om minder te maaien. In mei vliegen veel insecten uit en zijn ze op zoek naar voedsel, maar op kort gemaaid gras valt niets te halen, want daar groeien geen bloemetjes en planten. Langer gras is trouwens ook beter bestand tegen droogte en hitte, dus de rest van de zomer wat minder vaak maaien is helemaal geen gek idee.

  • Mulchen is een must
    De ideale (moes)tuingrond is niet alleen lekker luchtig en voedzaam, maar zit ook vol beestjes en houdt vocht goed vast. Dikke kans dat met zo’n bodem elke oogst lukt en je tuin in no time vol in bloei staat. Om ervoor te zorgen dat je de grond in topconditie houdt, is het verstandig om de grond rondom de planten af te dekken met een laag organisch materiaal. Dit heet mulchen.

    Je beschermt met mulchen niet alleen je planten, maar ook het bodemleven tegen wind en felle zon. Bovendien zijn wormen, pissebedden en torretjes ook minder makkelijk te vinden door vogels. Ze kunnen zo dus beter hun werk doen en dat is winst voor je bodem. Verder onderdrukt mulchen ook het groeien van onkruid en zorgt het er bovendien voor dat de grond langer vochtig blijft. Dat laatste is wel handig in de zomermaanden, want dan hoef je minder water te geven.

    Een laagje van 5 à 10 centimeter is genoeg voor het hele jaar. De laag slinkt vanzelf doordat het verteert, voor een deel wegwaait en vogels ook wat meepikken. Mocht het toch sneller slinken dan gedacht, dan kun je altijd nog wat bij strooien. Geschikt mulchmateriaal: houtsnippers, boomschors, stro of hooi, cacaodoppen, kleine stukjes tak, gemaaid gras, oude bladeren, compost en onbedrukt karton.

Blij op je balkon

Een balkon vol bloeiende planten, drukbezocht door bijen, vogels en vlinders en dat midden in de stad? Hoe je dat (en méér) voor elkaar krijgt lees je in Balkon geluk – Stap voor stap een biodiverse oase van Suzanne de Boer en Friederike Joppen.

Lees meer over: Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu