Hoe verwijder je op een milieuvriendelijke manier groene aanslag?

Er zijn allerlei middelen om groene aanslag op tegels te verwijderen. Hoe doe je dit milieuvriendelijk, effectief en goedkoop?

De beste tip is om groene aanslag op tegels te voorkomen. Dat doe je door meer ruimte te geven aan planten in plaats van tegels. Het klinkt misschien als meer werk, maar dat is niet het geval. Als je bodembedekkers zoals boomschors gebruikt, geef je onkruid namelijk geen ruimte. Milieu Centraal geeft als vuistregel: niet meer dan 30 procent van de tuin voor terras en paden.

Als je veegt kunnen algen die zorgen voor groene aanslag niet zo goed groeien. Als je regelmatig veegt heb je dus ook minder last van groene aanslag.

Lees ook deze bijlage

Water

Helpt vegen niet? Dan kun je water gebruiken. Er zijn twee effectieve manieren die niet schadelijk zijn voor de natuur. Ze verbruiken wel energie. De goedkoopste is om met behulp van een emmer heet water zelf de groene aanslag weg te schrobben.

Weinig tijd? Dan kun je ook met een hogedrukreiniger aan de slag. Vanaf zestig euro heb je een simpel model. Let wel op dat de druk niet te hoog is, dan kunnen de poriƫn van de tegels namelijk beschadigen.

Beter niet gebruiken

Huishoudmiddelen zoals azijn, groene zeep of zout kunnen schadelijk zijn voor de natuur. Ze zijn ook niet erg effectief. Dit soort middelen hechten zich namelijk niet goed aan het oppervlak van de tegels. Met als gevolg dat het tijdens een regenbui wegspoelt. Dan eindigt het bijvoorbeeld in het riool of grondwater. Het werkt dus niet zo goed, maar kan wel vervuilend zijn voor de natuur en je eigen tuin.

Huisdieren

Ook belangrijk om te weten is dat niet alle middelen geschikt zijn voor huisdieren. Er zijn groene aanslagreinigers waardoor katten hun tong kunnen verbranden. Controleer dit dus altijd.

Bestrijdingsmiddelen

Water is het meest milieuvriendelijk en goedkoopst. Wil je toch een bestrijdingsmiddel gebruiken? Let er dan op dat het is toegelaten door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en volg de instructies nauwkeurig.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn altijd giftig en dus niet goed voor het milieu.

In het kort

Ga voor goedkoop en milieuvriendelijk door te schrobben met warm water. Voeg niets toe aan het water. Nog beter: voorkom groene aanslag en bespaar tijd en ergernis.

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu