Uit Antoinette’s kookboek Repeat: recept voor knäckebröd

Nadat Eva, de dochter van Antoinette Hertsenberg, het gezin uitgedaagd had een maand geheel plantaardig te eten, was iedereen blij dat de vier weken voorbij waren. Toch was er een zaadje geplant, want ineens werd er steeds vaker vegan gekookt. En nu is er zelfs een heus kookboek van moeder en dochter.

Het gloednieuwe vegan kookboek Repeat van onze hoogsteigen hoofdredacteur mag in deze rubriek natuurlijk niet ontbreken. Antoinette Hertsenberg schreef het samen met haar dochter Eva Koffeman, en als ik het goed begrijp, is het ook allemaal de schuld van Eva. In het gezin werd al nooit vlees of vis gegeten, maar ook bij een vegetarische opvoeding geldt het bekende motto: alles proeven en overal een paar hapjes van proberen. Vanaf de pubertijd kregen alle kinderen (er zijn ook nog twee zonen) bovendien één dag per week de verantwoordelijkheid voor het avondeten.

‘Mijn broers zagen dat vooral als een verplichting’, verklapt Eva, ‘maar ik had bijna elke week zin om nieuwe recepten te proberen. Daar is mijn passie voor koken begonnen.’ Sterker: op een gegeven moment daagde ze het gezin uit om een maand lang geheel plantaardig te eten. ‘Dat krijg je van zo’n opvoeding’, verzucht Antoinette in het voorwoord. De overstap van vegetarisch naar vegan bleek in de praktijk toch iets groter dan gedacht. Antoinette: ‘Je kunt een gerecht niet meer opfluffen met kaas, en het doet een fors beroep op je creativiteit. Heel eerlijk: na een maand waren we blij dat het voorbij was.’

Maar kennelijk was er toch een zaadje geplant, want in de tijd daarna merkten ze dat er veel was blijven hangen van die maand, en dat er stap voor stap steeds vaker vegan werd gekookt. Lang verhaal kort: het leidde uiteindelijk tot dit gezamenlijke vegan kookboek. De titel Repeat is gekozen omdat het volgens Antoinette gaat om ‘recepten die je keer op keer maakt omdat ze zo lekker makkelijk, smakelijk of origineel zijn, of omdat je huisgenoten erom blijven vragen, en waarvan je veel ingrediënten altijd wel in huis hebt. Wij hebben geprobeerd een boek vol met dat soort recepten te maken.’

En dat is gelukt. We zien allerlei universeel populaire gerechten, van bananenbrood tot granola, van baba ganoush tot hummus. Ook volop comfortfood in de vorm van pastaatjes, fleurige maaltijdsalades en snelle soepjes. En bovendien komt de hele wereld voorbij, knäckebröd uit Helsinki, Koreaanse groentepannenkoekjes, Mexicaanse quinoastoof en Thaise groenecurrysoep met (dan weer Japanse) udon noedels. Af en toe duiken er vegan vissticks of vegan spekjes op, maar doorgaans wordt er creatief gespeeld met noten en peulvruchten. Zoals de verrassende kaasfondue zonder kaas, op basis van gepureerde bonen met bier.

De invloed van dochter Eva is duidelijk zichtbaar in de namen van de gerechten, zoals Easy squeezy tomaten­pasta, Worth-the-wait falafel en No guilt mangomilkshake. ‘Perfect voor een chille zondagochtend’ zul je Antoinette denk ik niet zo snel horen zeggen. Ach ja, de jeugd van tegenwoordig. Maar die jeugd zorgt met dit boek toch maar mooi voor een hoop inspiratie voor iedereen die (vaker) vegan wil eten. Heb je al eens zelf knäckebröd gemaakt? Hier is het recept:

Ingrediënten voor een bakplaat vol

  • 1 kop maïsmeel (tarwebloem of speltmeel mag ook)
  • ¾ kop zonnebloempitten
  • ½ kop lijnzaad
  • ½ kop sesamzaad
  • ½ kop pompoenpitten
  • 1 kop kokend water
  • ½ kop neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • zeezout

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Meng het maïsmeel met de pitten en zaden in een kom.
  • Giet dan het hete water erbij, voeg de olie toe en meng tot een gladde pasta.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengsel erop. Doe een plastic zak over je hand en plet het deeg zo dun als je kunt, gebruik de hele oppervlakte van de plaat.
  • Strooi er een klein beetje zeezout over en kerf met een mes lijnen in het deeg zodat je het na het bakken makkelijk kunt breken.
  • Bak ongeveer 45 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen, breek daarna het knäckebröd in stukken.
  • In een afgesloten doos kun je ze zeker een week bewaren.

  • TIP

    Het recept is bewust in koppen en niet in grammen/milliliters omdat de verhoudingen belangrijker zijn dan de hoeveelheden. Gebruik bijvoorbeeld een koffiemok.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu