Is het nodig om groenten en fruit te wassen?

Het is een automatisme: even het fruit of de groenten wassen voordat je ze opeet. Maar heeft dat überhaupt zin?

Je appeltje even wassen voordat je er je tanden in zet, leek altijd een goede gewoonte. Tenslotte zitten er allerlei bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en die wil je toch liever niet binnen krijgen. Maar heeft wassen eigenlijk wel nut? Want als pesticiden er zo makkelijk af te spoelen zijn, zou de fruitteler of groenteboer zijn akkers na elke fikse regenbui weer opnieuw moeten bespuiten. Uit het feit dat hij dat niet hoeft te doen, kunnen we opmaken dat bestrijdingsmiddelen er helemaal niet zo makkelijk af te wassen zijn! Die kunnen prima een regenbui of stevige wind trotseren en een kort wasbeurtje onder de kraan biedt dus allerminst soelaas. Daarbij kunnen de giftige stoffen ook binnenin de groenten of het fruit zitten en dan heeft wassen natuurlijk al helemaal geen zin.

Bestrijdingsmiddelen

Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken, zo constateerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid vorig jaar. Drie jaar geleden onderzocht die organisatie van bijna 90.000 (!) stuks groenten en fruit hoe veilig ze waren om te eten. Verrassing: op tweederde van de onderzochte producten bleken geen bestrijdingsmiddelen te zitten. En op bijna alle overige groente- en fruit-stukken ging het om verwaarloosbare hoeveelheden die geen gevaar vormden voor de volksgezondheid. Op biologische groenten en fruit worden in het geheel geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De gezondheidsvoordelen van groente en fruit eten zijn groot. Dit weegt ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van resten bestrijdingsmiddelen.

Dus voor de bestrijdingsmiddelen hoef je je fruit en groenten niet te wassen. Mocht je toch nog zorgen hebben en wil je zo min mogelijk giftige stoffen binnenkrijgen, dan zou je kunnen kijken naar waar het voedsel gekweekt is. Als dat binnen de EU is gebeurd, dan weet je dat er minder en veiliger pesticides zijn gebruikt dan bij sommige gewassen uit exotische oorden.

Niet noodzakelijk, wel zo fris

Behalve bestrijdingsmiddelen kunnen er natuurlijk ook zand en andere viezigheden op groente en fruit zitten. Bacteriën bijvoorbeeld. Boeren vervangen kunstmest steeds vaker door natuurlijke meststoffen in de vorm van dierlijke uitwerpselen. Puur natuur zou je denken, dus niks aan de hand. Maar dat is niet helemaal waar. Met de dierlijke uitwerpselen kunnen andere organismen meekomen zoals salmonella, listeria of E-coli. Die worden vanuit de mest opgenomen door de grond en kunnen zo op het gewas terechtkomen. Gaat het om kleine hoeveelheden, dan lost ons lichaam dat zelf op, zeker als je een gezond immuunsysteem hebt. In grotere hoeveelheden kan het leiden tot voedselvergiftiging. Gelukkig is de kans hierop heel klein. Kortom: wassen is niet per se noodzakelijk, maar misschien wel zo fris. Je weet tenslotte nooit wie het fruit voor jou al in zijn handen heeft gehad. En niemand zit te wachten op knarsend zand tussen zijn kiezen.

Even een appeltje schillen
In plaats van wassen kun je fruit natuurlijk ook schillen. Maar dat is jammer. Dat je door te schillen het merendeel van de vitamines en miniralen wegsnijdt, is een fabeltje – voor een appel gaat het bijvoorbeeld maar om 20%. Maar voor vezels is het een ander verhaal: als je een appel schilt, dan halveert de hoeveelheid voedingsvezels, die een belangrijke rol spelen bij je spijsvertering. Ook bevat de schil flavonoïden, antioxidanten die een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziektes.

Bron: Quest, Kijk

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (4)

Cornelis Dubbeldam
20-11-2020 om 17:54

Is het mogelijk eens een test te doen of er bestrijdingsmiddelen in of aan krenten en rozijnen zitten, we eten ze meestal ongewassen als snoepgoed.

RADAR+ redactie
25-11-2020 om 09:07

Zeker een een interessante vraag, we nemen het mee. Om er zeker van te zijn dat druiven zonder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, zou u kunnen kiezen voor een biologische variant. Rozijnen kunnen bovendien behandeld zijn met een toegestaan conserveermiddel (sulfiet). Er is volgens het Voedingscenrum geen reden om dit niet te gebruiken, maar sommige mensen (zoals een heel klein deel van astmapatiënten) kunnen een overgevoeligheidsreactie krijgen op sulfiet.

Praat mee