Weet wat je eet

Is suiker gif? Krijg je kanker van zoetstoffen? Is koffie slecht voor de baby in je buik? Er is de laatste jaren veel te doen over voedselveiligheid. Wat kun je nou met een gerust hart eten en wat niet? 13 veelgestelde vragen op een rij.

Is suiker verslavend?

Vraag 1
Is het slecht voor de baby als ik koffiedrink tijdens de zwangerschap?

Als een zwangere vrouw koffiedrinkt, drinkt haar baby met haar mee. Klinkt gezellig, maar baby’s kunnen cafeïne pas goed afbreken als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Bij een volwassene is de cafeïne na 10 uur uit het bloed verdwenen, bij een ongeboren baby pas na 100 uur. Uit onderzoek bleek dat een tot twee kopjes koffie per dag niet erg is. Maar bij meer dan drie tot vier kopjes per dag is er wel een verband gevonden met een laag geboortegewicht, een grotere kans op vroeggeboorte of zelfs een miskraam. Omdat cafeïne ook via de moedermelk in het bloed van je baby komt, is het ook verstandig om met koffie te minderen als je borstvoeding geeft.

Vraag 2
Is suiker echt gif?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan