Goede voornemens: zo houd je ze vol

Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar bewuster met hun gezondheid om te gaan. Meer bewegen, gezonder eten, niet roken: stuk voor stuk super goede voornemens natuurlijk. Maar… hoe hou je ze vol?

1. Wees realistisch

Zijn de doelen die je jezelf stelt wel haalbaar? Stel dat je je hebt voorgenomen om in het nieuwe jaar drie keer per week te gaan sporten. Dat is geen onrealistisch doel als je weet dat je er de tijd voor hebt. Als je daarnaast echter druk bent met je werk, gezin en andere zaken wordt het al een stuk lastiger en is de kans groot dat je het snel opgeeft. Bedenk hoe je het goede voornemen een plek kunt geven in je dagelijkse leven. Roep niet: ‘Ik ga twee keer per week sporten wanneer ik tijd heb’, maar ‘Ik maak iedere maandag en donderdag tijd vrij om naar de sportschool te gaan.’

2. Wees specifiek

Wees ook specifiek en stel jezelf een duidelijk doel: ik wil over drie maanden vijf kilometer kunnen hardlopen, bijvoorbeeld. Wil je afvallen? Maak de resultaten meetbaar door te berekenen hoeveel kilo per maand je moet afvallen om binnen de gewenste tijd je streefgewicht te bereiken. Houd daarbij rekening met het feit dat een nieuwe levensstijl pas na twee tot drie maanden een automatisme wordt.

Belangrijk voor het slagen van een goed voornemen is het stellen van prioriteiten. Ook moet je niet alles tegelijk willen. Spreid goede voornemens daarom over het hele jaar.

TIP

3. Doe het samen

Juist omdat je je doelen niet een-twee-drie kunt bereiken, is het belangrijk dat je ook anderen betrekt bij je goede voornemen, zodat ze je kunnen steunen op de moeilijke momenten. Het is makkelijker om iets vol te houden als je weet dat de omgeving op je vorderingen let. Nog beter: misschien ken je andere mensen die hetzelfde goede voornemen hebben. Spreek met hen af dat je elkaar op de hoogte houdt van de vorderingen, dat motiveert. Je kunt elkaar ook weer oppeppen als een van jullie het moeilijk heeft om het voornemen vol te houden.

Gemiddeld haakt ongeveer één op de tien af: zij houden het niet vol (5 procent) of zijn er zelfs nooit aan begonnen (4 procent)

DEELNEMERS RADAR ENQUÊTE

4. Houd het overzichtelijk

Stoppen met roken, minder drinken, afvallen, het huis vaker opruimen, minder tv-kijken en vaker een goed boek lezen: de lijst met goede voornemens die mensen maken is vaak lang, té lang, en leidt tot frustratie omdat het niet lukt om vol te houden. Het is beter om je op een of twee doelen te focussen; de kans dat dat je dan slaagt is een stuk groter en het is fijner om een of twee voornemens wel vol te houden dan acht niet. Begin pas met een nieuw voornemen als het je gelukt is het andere vol te houden. Spreid goede voornemens daarom over het hele jaar.

Ongeveer de helft houdt zijn voornemen halverwege het jaar nog steeds vol

DEELNEMERS RADAR ENQUÊTE

5. Zorg voor een positieve formulering

Naar iets wat je niet mag, ga je juist verlangen. Het helpt als je je voornemen voor jezelf op een positieve manier formuleert. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Ik stop met roken, omdat dat beter voor mij is en omdat mijn partner/kinderen/vrienden dat willen’, maar zeg: ‘Ik wil schone, gezonde longen, een betere conditie en een langer leven. Ook wil ik geld overhouden; met het bedrag dat ik bespaar door niet te roken, kan ik leuke dingen doen.’ Schrijf die formuleringen voor jezelf op en pak ze er af en toe bij als je het moeilijk hebt.

Een derde heeft geen goede voornemens nodig. Ze zijn al tevreden

DEELNEMERS RADAR ENQUÊTE

6. Geef jezelf een beloning

Is het je gelukt om een paar weken niet te roken, je dieet vol te houden of elke week minimaal 1x te sporten? Beloon jezelf dan met iets leuks.

7. Een misser maken mag

Toch een bak ijs leeggelepeld? Dat betekent niet dat je hebt gefaald en dat je dus je hele dieetplan overboord moet gooien. Nee, zet door! En lukt het niet om vanavond te gaan joggen? Loop dan vandaag een paar keer extra de trap op en af, want ook daar heeft je gezondheid baat bij.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond leven en Mentale fitheid

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu