Getest: bonen

De supermarkt puilt uit van de peulvruchten. Wat zijn de verschillen? We proefden acht verschillende bonen.

Vork met bonen

HET PANEL

Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist. Ronald van Eijk, ervaren proever, verzorgde de logistiek. Marianne Leenders, anesthesioloog en pijnspecialist, vegetariër. Albert Patist, brandweerman, vegetariër. Frank Tjoa, ICT’er, ervaren proever. Bart van der Velde, schipper en boer. Wiebke Wilting, fotograaf. Alle proevers eten regelmatig peulvruchten/bonen.

DE PROEVERIJ

We proefden alleen bonen uit blik uit de supermarkt. Daar is de meeste keuze in en bovendien is blik een heel duurzame verpakking, omdat het eindeloos recyclebaar is en niet veel weegt. Er zijn nog veel meer bonensoorten verkrijgbaar, waaronder de bekende bruine en witte boon, maar we wilden juist de iets exotischer bonen proberen. Alle bonen zijn eerst uitgelekt en toen volgens de gebruiksaanwijzing opgewarmd. We hebben ze puur, zonder enige toevoeging, geproefd. Hoewel de proeverij blind was, herkenden de proevers toch veel van de bonen.

8

Edamame bonen (jonge sojabonen) van Bonduelle

€ 2,39
  • Uitlekgewicht: 130 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 11%, vezels: 6,8%, 124 kcal/100 g

Loethe: ‘Verrassend! Beetje geparfumeerd, echt anders.’ Marianne: ‘Ben ik met je eens: veel smaak en totaal anders!’ Bart: ‘Stevige bite en een vleugje eau de cologne.’ Frank: ‘Prachtig in een salade.’ Wiebke: ‘Ik vind ze prachtig! Ze ruiken een beetje zuur, maar ik vind ze zelfs zo, zonder iets, lekker!’ Ronald: ‘Ik vind ze zoet.’ Albert: ‘Deze bonen vind ik het lekkerst! Knapperig, mooi, weinig ‘vulling’.’

Blikje Bonduelle Edamamame bonen
7+

Zwarte bonen (zwarte schildpadbonen, turtle beans, frijoles negros) van Bonduelle

€ 1,99
  • Uitlekgewicht: 265 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 7,3%, vezels: 7,2%, 106 kcal/100 g

Loethe: ‘Verrassend! Beetje geparfumeerd, echt anders.’ Marianne: ‘Ben ik met je eens: veel smaak en totaal anders!’ Bart: ‘Stevige bite en een vleugje eau de cologne.’ Frank: ‘Prachtig in een salade.’ Wiebke: ‘Ik vind ze prachtig! Ze ruiken een beetje zuur, maar ik vind ze zelfs zo, zonder iets, lekker!’ Ronald: ‘Ik vind ze zoet.’ Albert: ‘Deze bonen vind ik het lekkerst! Knapperig, mooi, weinig ‘vulling’.’

Bonduelle zwarte bonen
7+

Kikkererwten, biologisch (kekers, chick peas, garbanzobonen) van Bonduelle Biologisch

€ 2,99
  • Uitlekgewicht: 265 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 6,4%, vezels: 7,7%, 121 kcal/100 g

Loethe: ‘Heel anders dan de meeste bonen. Ze lijken op hazelnoten en ze smaken ook een beetje zo. Lekker stevig.’ Frank: ‘Ze hebben een aardegeur, zijn stevig en een beetje knapperig. Heerlijk in oosterse gerechten.’ Albert: ‘Ik vind ze zo vrij saai, dan vind ik hummus lekkerder.’ Ronald: ‘Lekker mondgevoel.’ Bart: ‘Ik vind ze een beetje naar pinda’s smaken.’

Bonduelle kikkererwten
6+

Linzen van Bonduelle

€ 1,99
  • Uitlekgewicht: 265 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 8,7%, vezels: 6,8%, 111 kcal/100 g

Loethe: ‘Linzen hebben een herfstige bossmaak die ik lekker vind. Heerlijk in wintergerechten.’ Ronald: ‘Deze zijn wel superklein, dat proeft lastig en bovendien is het zo meer vlies dan boon.’ Frank: ‘Ik ben een liefhebber van linzen, maar dan liever de wat grotere die je zelf kookt.’ Wiebke: ‘Ik weet dat ze supergezond zijn, maar nee. Te veel velletjes.’

Blikje Bonduelle Linzen
5

Black eyed bonen (zwart­oogbonen) van Jumbo

€ 1,85
  • Uitlekgewicht: 265 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 9%, vezels: 6,5%, 125 kcal/100 g

Loethe: ‘Ze zien er leuk uit, maar ik vind ze nogal smakeloos. Het formaat eet wel lekker weg.’ Marianne: ‘Ze zien er erg leuk uit. Wat zijn het?’ Frank: ‘Door hun uiterlijk vind ik ze in een salade leuk, maar wel met véél andere smaakmakers.’ Albert: ‘Ze smaken naar aardappels. Gooit bij mij geen hoge ogen.’ Ronald: ‘Ik vind die zwarte harde dingetjes erin niet fijn in mijn mond voelen.’

Blik Jumbo black eyed bonen
5-

Kidneybonen (rode nierbonen) van Albert Heijn

€ 0,55
  • Uitlekgewicht: 250 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 8,5%, vezels: 6,5%, 100 kcal/100 g

Loethe: ‘De ultieme bruine boon, glanzend, stevig. Ik mis uien en spek.’ Wiebke: ‘Hier moet echt iets bij, wat een saaie boon. Chilisaus? Appelmoes?’ Albert: ‘Ouderwets herkenbaar! Ik vind alle bruine bonen lekker.’ Bart: ‘Tja, boon. Dit vraagt om extra aandacht.’ Frank: ‘De saaiste van het hele stel, maar wel vertrouwd.’

Blik AH kidneybonen
7+

Reuzenbonen (boterbonen, gigantes, limabonen) van Bonduelle

€ 2,15
  • Uitlekgewicht: 225 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 6,5%, vezels: 6,5%, 106 kcal/100 g.

Loethe: ‘Lekker, goed smeuïg, fijne smaak. Lijken me heerlijk in een stoofschotel.’ Frank: ‘Lekkere boon voor een pittig dipsausje, ook omdat ze zo groot zijn. Gewoon met een prikkertje erbij.’ Marianne: ‘Wel veel boon. Voor in een bonensalade?’ Bart: ‘De meeste smaak tot nu toe.’ Ronald: ‘Ik vind ze te groot voor een salade, maar wel lekker.’ Albert: ‘Ze doen me een beetje aan erwtensoep denken.’

Blikje Bonduelle Reuzenbonen
6,5

Cannellini-bonen (Italiaanse witte bonen) van Jumbo

€ 0,90
  • Uitlekgewicht: 250 g
  • Voedingswaarde: Eiwit: 7,9%, vezels: 7,6%, 122 kcal/100 g.

Loethe: ‘Ze hebben aardig wat smaak en voelen lekker glad aan. Het stevige velletje maakt ze knapperig.’ Wiebke: ‘Deze bonen ruiken naar vlees én hebben een knappertje.’ Marianne: ‘Inderdaad, ze ruiken naar bonen met spek zonder dat er spek in zit, dat maakt ze al smaakvoller.’ Bart: ‘Ik vind ze nogal grof in de mond, maar wel aardig wat smaak.’ Ronald: ‘Zoete bonensmaak!’

Blik Jumbo cannellini bonen

CONCLUSIE

Dit was een lastige proeverij, vooral omdat je bonen zelden ‘puur’ eet. Het zijn vooral kruiden, specerijen en andere ingrediënten die peulvruchten smaak en geur geven. Het grote voordeel van bonen is wel dat ze smaken snel opnemen, waardoor ze heel veelzijdig zijn. Het panel concludeerde dat je de bonen moet verwerken in gerechten en dat je dan vooral moet kijken naar het uiterlijk, de grootte en de stevigheid: hoewel de smaak van linzen en kikkererwten er wel duidelijk uitsprong, zijn veel bonen wat smaak betreft onderling verwisselbaar. De bliklinzen werden wel erg klein gevonden en daardoor ook minder lekker.

De proevers vroegen zich af waarom er niet voor de gangbare, grotere groene of bruine linzen werd gekozen, die verhoudingsgewijs ook minder vezelig zijn. Gaan de proevers nu meer of andere bonen eten? Veel bonen waren onbekend bij de proevers en vooral de zwarte bonen en edamame-bonen (sojaboontjes) waren een verrassing. Het loont dus om te experimenteren met verschillende soorten bonen.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Getest en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu