Groente van kleur

Culinair onderzoeksjournalist Loethe Olthuis weet alles van gezond eten en diëten. In deze rubriek bespreekt ze voedingsproducten. Dit keer gaat het over de kleuren van groenten en waarom felgekleurde groente nóg gezonder is dan bleke.

Felgekleurde groenten zijn meestal gezonder dan lichtgekleurde soorten. Waarom is dat zo? Felgekleurde groenten en vruchten hebben meer natuurlijke pigmenten (kleurstoffen) gevormd dan ‘bleke’ groenten en vruchten. Veel van die pigmenten werken als ‘anti­oxidanten’: ze beschermen de planten­cellen tegen een teveel aan zonlicht en ‘oxidatieve stress’: schade onder invloed van zuurstof. Dezelfde beschermende werking hebben zulke pigmenten voor ons. Ze kunnen ook de cellen in ons lichaam beschermen tegen afbraak en oxidatieve stress. En soms helpen ze ons lichaam om beschermende stoffen te produ­ceren, of ons lichaam zet ze om in gezonde stoffen zoals vitamines.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan