Alles over de biologische klok

Chronobioloog Marijke Gordijn weet alles over de biologische klok die aangeeft wanneer het tijd is om te gaan slapen en op te staan. ‘Ik ben tegen een permanente zomertijd, dan zou het vier maanden op z’n vroegst om half negen licht worden.’

Marijke Gordijn is chronobioloog. Ze werkt als researcher aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is ze directeur van Chrono@Work dat kennis van seizoens- en 24 uursritmen toepast op vragen uit de maatschappij. Ze schreef samen met Anneloes Opperhuizen het boek De klok met duizend wijzers over hoe de biologische klok je leven beïnvloedt.

Ze herinnert het zich nog zo goed. Aan het ­einde van de zomer reed Marijke Gordijn van vakantie terug naar huis toen er ineens non-stop berichtjes binnenkwamen op haar telefoon. Wat was er aan de hand? Eurovoorzitter Jean-Claude Juncker bleek te hebben aangekondigd dat de zomertijd in de gehele Europese Unie de standaardtijd zou moeten worden, en liefst zo snel mogelijk. ‘Als dit waar is, dacht ik, moeten we onmiddellijk actie ondernemen.’

Gordijn is oprichter/eigenaar van Chrono@Work, een bedrijf dat kennis van ­seizoens- en 24 uursritmen toepast op vragen uit de maatschappij. Ze mengt zich al tien jaar in het debat over de zomertijd versus de winter­tijd – puur als wetenschapper, omdat ze vindt dat mensen in verband met hun gezondheid moeten weten waar het om gaat. Ze is tegen de jaarlijkse wisseling van de tijden, maar de ­permanente invoering van de zomertijd gaat haar helemaal een brug te ver. In het belang van onze slaap kwam ze samen met collega-­wetenschappers in verzet tegen Junckers plan.

Wat is er tegen de permanente zomertijd?

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan