Nachtelijke zomerhitte? Zo hou je het hoofd koel

Als de zon zich na een koud en nat voorjaar weer laat zien is dat natuurlijk fijn, maar ’s nachts is het een ander verhaal: dan liggen we vaak wakker door de hoge temperaturen. Hoe hou je ’s nachts het hoofd koel?

Gewoonlijk daalt onze lichaamstemperatuur in de avond, en dat zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Op extreem warme dagen kan je lichaam de hitte echter moeilijk kwijt en daardoor word je niet slaperig. Een paar nachten slecht slapen is geen ramp, maar als dat langer aanhoudt, kan dat op den duur leiden tot onder meer stress, depressiviteit, prikkelbaarheid, concentratieverlies en mindere productiviteit.

Ook last van de warmte ‘s nachts? Wij geven 9 tips voor een betere nachtrust tijdens warme dagen:

  • 1

    Drink geen alcohol, want daarmee gaat je diepe slaap verloren en heb je een minder goede REM-slaap. Dit is de fase waarin je dromen hebt die je je later kunt herinneren. Hiermee verwerken we ervaringen die we gedurende de dag hebben opgedaan.

  • 2

    Laat zware of vette avondmaaltijden staan. Je lichaam gaat aan het werk om die vetten af te breken en daar komt warmte bij vrij, terwijl je het al warm genoeg hebt.

  • 3

    Slaap niet naakt of zonder laken: dan koel je te veel af. Het gevolg is dat je ’s nachts alsnog wakker wordt, maar dan omdat je het koud hebt.

  • 4

    Bezuinig niet op je dekbed en kies tijdens de warme maanden voor een zomerdekbed: dat is dun en luchtig en houdt transpiratievocht niet vast.

  • 5

    Het is verleidelijk om een koude douche te nemen, maar dat je kunt beter niet doen. Door koud te douchen vernauwen je bloedvaten en raak je de warmte juist moeilijker kwijt. Daarom kun je beter een (lauw)warme douche nemen.

  • 6

    Slaap buiten als het daar koeler is en als je daar de mogelijkheid voor hebt. Het nadeel daarvan is wel dat je ’s ochtends vroeg(er) wakker wordt van het licht.

  • 7

    Zet een ventilator in je slaapkamer. Het beste is om het raam open te zetten en de ventilator bij de deuropening te plaatsen. Het klinkt gek, maar zorg ervoor dat de lucht van de ventilator richting de gang of overloop wordt geblazen. Zo zuigt de ventilator de warme lucht uit je slaapkamer en door het luchtdrukverschil dat zo ontstaat, is er ruimte voor de nieuwe, koelere lucht van buiten. Heb je een heel groot raam of een balkondeur die je ’s nachts openlaat? Plaats dan de ventilator bij de deuropening juist wel naar binnen gericht: zo bevorder je de koele luchtstromen. Richt de ventilator niet op je bed, want de tocht kan spierpijn en verkoudheid veroorzaken.

  • 8

    Heeft je huis meerdere verdiepingen? Ruil dan gewoon eens van slaapplek op warme dagen en ga bijvoorbeeld in de woonkamer slapen. Warme lucht stijgt namelijk op, en koude lucht blijft laag.

  • 9

    Zet apparaten die niet per se aan hoeven te staan uit (bijvoorbeeld televisie, computer of verlichting). Veel apparaten produceren warmte en extra hitte kun je tijdens zo’n nacht niet gebruiken.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed slapen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu