Keep it cool!

25 trucs om het thuis, in de auto en op het werk fris te houden.

Eten & drinken [geen ijsblokjes s.v.p.]

1. Snak je naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op zo’n koude plens schiet je thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete thee ga je harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee – munt frist op – is een betere keuze: daarvan krijg je ’t ietsje warmer, waarop je lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt. Van ijskoude limonade krijg je het juist warmer. Drink lauwwarme muntthee.
2. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uit­drogend effect, net als thee en koffie. Kun je je ochtend-espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.
3. Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroen­gras of gember erdoor is ook lekker.
4. Sla zware lasagneschotels en heftige moussaka’s over: dat moet je allemaal verteren en daar krijg je het warm van. Neem ruim groente en fruit om je zout- en vochtgehalte op peil houden – meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend – en ga voor veel kleine hapjes op een dag (leve de tapas).
5. Een mooi excuus om sushi te bestellen: de oven en het fornuis maken het huis alleen maar warmer.

  • Bij een normaal eetpatroon is zout aanvullen tijdens een zweterige dag volgens het Voedingscentrum niet nodig.

  • Het maakt voor je lichaamstemperatuur niet uit of je een warme of koude maaltijd neemt. Wel geldt: hoe meer je eet, hoe warmer je wordt.

  • Wel is het zo dat koude drankjes en ijsjes een gevoel van koelte geven. De koudereceptoren in de mond sturen signalen naar de hersenen sturen die ‘prettig’ betekenen.

Op kantoor en thuis de plantenspuit paraat

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan