Slaapproblemen? Ga korter in bed liggen!

Veel mensen slapen slecht, maar zoeken daar geen hulp voor. Jammer, vindt slaapwetenschapper Merijn van de Laar. Want met een eenvoudige vorm van gedragstherapie kun je daar iets aan te doen. Eyeopener nummer één: je hoeft echt niet minimaal acht uur te slapen.

Eén op de vijf mensen heeft problemen met slapen, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij vallen moeilijk in slaap of liggen ‘s nachts wakker. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, ouderen meer dan jongeren. Mensen met chronische slapeloosheid voelen zich overdag vaak vermoeid en chagrijnig, kunnen zich slechter concentreren en zijn minder productief. Toch zoekt maar een klein aantal van hen hulp. Het hoort gewoon bij me, denken veel slechte slapers. Of: er is toch niets aan te doen. Sommigen zijn ook bang voor slaappillen, waar je immers makkelijk verslaafd aan kunt raken. En dus modderen ze soms jarenlang vermoeid door. Terwijl velen met een kleine gedragsverandering hun slaap aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoe werkt dat precies?

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan