Nachtelijke trek

Misschien een herkenbare situatie: na een drukke dag blijk je niet veel eetbaars meer in huis te hebben, ben je te moe om nog boodschappen te gaan doen en je stapt uiteindelijk aan het eind van de avond met een enigszins rommelende maag in bed. Resultaat: je slaapt heel licht en wordt geradbraakt wakker. Hoe voorkom je dat?

Niet te veel zoetigheid eten voor het slapengaan, is beter voor je nachtrust.

De kwaliteit van je slaap is met een hongergevoel minder goed, waardoor je niet goed uitrust. Bovendien heeft je lichaam ook tijdens de slaap brandstof nodig en als die niet in voldoende mate aanwezig is, kun je vermoeid wakker worden. Ook zorgt het hongergevoel ervoor dat je hersenen minder serotonine aanmaken. Dit hormoon heeft een grote invloed op je gemoedstoestand. Schommelt het, of is er een tekort aan, dan maakt dat je prikkelbaar en onrustig.

Afvallen

Ook als je wilt afvallen is het niet verstandig met honger te gaan slapen. Je bloedsuikerniveau kan ’s nachts namelijk zo ver dalen dat je ‘s morgens juist geneigd bent om meer te eten. Daardoor raakt je stofwisseling van slag en dat kan weer leiden tot gewichtstoename. Je bereikt zo het tegengestelde van wat je wilde.

Snacken

Vlak voor het slapen gaan nog even een greep uit het schaaltje bonbons nemen, is ook niet verstandig. Als je met een te volle maag onder de lakens kruipt, kun je last krijgen van een slechte spijsvertering en een opgeblazen gevoel met alle gevolgen voor je nachtrust van dien.

De Amerikaanse voedingsdeskundige Lisa Moskovitsz adviseert de volgende truc te hanteren bij nachtelijke trek.

  • TIP

    Geef je hongergevoel een cijfer op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor volstrekt verzadigd (oftewel ‘propvol’) en 10 voor (relatief) uitgehongerd. Zit je boven de 6, dan kan je beter iets eten, maar niet te vet, niet te zoet en te veel. Denk aan een bakje yoghurt, een rijstcracker met jam of een banaan. Geef je je hongergevoel een lager cijfer dan een 6? Neem dan een kopje thee of wat water en ga gewoon naar bed.

Lees ook deze bijlage
Natuurlijke voeding om beter te slapen

Natuurlijk slaapmiddel

Wist je dat een handje noten een uitstekend slaapmiddel is? Lees alles over wat je beter wel kunt nuttigen als je wilt gaan slapen.

Verder lezen
Lees meer over: Goed slapen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu