Eerste hulp bij de vijf meest voorkomende winterkwaaltjes

De winter is een mooi seizoen, maar helaas kun je ook last krijgen van wintertenen, winterhanden en andere kwaaltjes die bij dit jaargetijde horen. Hoe kom je ervanaf?

Wintertenen of -handen

Dit uit zich in roodheid, zwellingen, kriebelende of zelfs pijnlijke tenen en vingers. Met name de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere oorzaak. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden. Wie veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, is er extra kwetsbaar voor. Helaas zijn er geen definitieve oplossingen om wintertenen en winterhanden te voorkomen. Maar het kan wel verlichting geven om pijnlijke handen in te smeren met een vette crème, of wisselbaden te nemen (3 minuten warm water en 30 seconden koud water. Sluit af met warm water). Als je naar buiten gaat, draag dan wollen handschoenen of wanten en warme leren schoenen. Handen en voeten tweemaal daags insmeren met tijgerbalsem kan ook soelaas bieden (let er wel op dat je daarna niet per ongeluk in je ogen wrijft!)

Gebarsten lippen

Deze ontstaan doordat lippen geen talgkliertjes hebben. Daardoor kunnen ze geen vettig laagje aanmaken dat beschermt tegen weersinvloeden. Smeer ze in met een lippenbalsem, het liefst met een SPF om ze beschermen tegen de zon. Kies voor een lippenbalsem met cacaoboter of bijenwas en vitamine A en E, want die bestanddelen hydrateren de lippen zonder ze op lange termijn uit te drogen.

Een droge, trekkerige gezichtshuid

Dit is ook een veelvoorkomende kwaal in dit jaargetijde. Dat komt niet alleen door de winterse kou, maar ook doordat de verwarming binnen vaak hoog staat. Het kan helpen om bakjes water aan de centrale verwarming te hangen, of om een luchtbevochtiger neer te zetten.
En kies voor een andere dagcrème, want de kans is groot dat die niet voedend genoeg is voor deze tijd van het jaar. Neem er een die glycerine bevat. Glycerine zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt en dus minder snel uitdroogt. Ook crèmes met bijvoorbeeld avocado-olie of hazelnootolie zijn aan te raden; die sluiten aangetrokken vocht in. Kijk ook eens naar het reinigingsproduct dat je voor je gezicht gebruikt. Bevat dat retinol, glycolzuur of melkzuur? Laat het dan even staan, want die ingrediënten kunnen in de winter net even te agressief zijn voor je huid. Kies liever voor een milde gezichtsreiniger.

Kloven in de voeten

Kloven komen vaak in de winter voor. De huid van de voeten heeft weinig talgklieren, droogt daardoor sneller uit en wordt minder elastisch. Bij het bewegen ontstaan daardoor al snel kloofjes. Die kunnen zeer pijnlijk aanvoelen. Het helpt om de voeten in te smeren met een vette, voedende crème met vochtvasthoudende eigenschappen, bijvoorbeeld uierzalf of een crème die lanoline bevat.

Statisch haar

Ook zo’n vervelend verschijnsel in de winter. Het ontstaat doordat de luchtvochtigheid in dit jaargetijde laag is. Het helpt om een droogtrommeldoekje over je haar te wrijven. Ook is het beter om geen plastic borstel of plastic kam te gebruiken: die maken je haar namelijk nog statischer. Gebruik dan liever een borstel met metalen pinnetjes of natuurlijk haar, of een houten kam.

Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu