Je ontlasting zegt veel over je gezondheid
Je spijsvertering is van groot belang voor je gezondheid. Of die helemaal op orde is, kun je onder meer aflezen aan je ontlasting. Om dat te monitoren, is er nu de handige ‘Lieve poep kalender’ op de markt! Een paar ‘vieze feitjes’.
Poeptaboe
Veel mensen praten liever niet over hun stoelgang. Sterker nog: we kunnen gerust spreken van een poeptaboe! Darmklachten als winderigheid, verstopping of diarree zijn geen gebruikelijke gespreksonderwerpen bij de koffieautomaat. Eigenlijk vreemd, want poepen doen we toch echt allemaal en veel mensen hebben ook weleens problemen met hun stoelgang. Daarbij kan je poep je heel veel vertellen over je gezondheid. Daarom is het soms letterlijk van levensbelang om je ontlasting regelmatig te checken. Dat kun je onder meer doen met behulp van de poepwijzer op de site van de Maag Lever Darm Stichting.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Jaarlijks worden rond de 13.000 mensen daarmee gediagnosticeerd en ongeveer 5000 mensen overlijden eraan. Daarmee staat darmkanker op de tweede plaats van kankersoorten waaraan mensen in Nederland overlijden. De ziekte geeft pas in een laat stadium klachten, dus een vroege opsporing is erg belangrijk. Een goede aanwijzing voor die ziekte is bloedsporen in de ontlasting. Iedereen krijgt tussen zijn of haar 55ste en 75ste iedere twee jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Dat gebeurt via een kit die wordt thuisgestuurd. Daarin verzamel je wat poep en die stuur je vervolgens terug.
Vieze feitjes
Wist je dat…
-
het ongeveer 24 uur duurt voordat een boterham met kaas je lichaam weer verlaat?
-
een dikke darm langer is dan een meter?
-
het eten van spinazie je poep groen kan kleuren?
-
mensen gemiddeld zo’n 15 winden per dag laten?
Kijk regelmatig in de toiletpot
Niet alleen de frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering, ook de kleur, geur en consistentie ervan. En ook de gezondheid van je immuunsysteem zie je erin terug. Het is daarom een goed idee om regelmatig ‘achterom’ te kijken naar wat je hebt achtergelaten in de toiletpot. Om het geheel goed in kaart te brengen, hebben Roos Neeter en Julia Blohberger de informatieve ‘Lieve poep kalender’ uitgebracht. Het is een gids voor een goede spijsvertering, inclusief een stoelgangtracker, die je kritisch leert kijken naar wat je teruggeeft aan de natuur. Het is een taboedoorbrekend, vrolijk, informatief en nuttig naslagwerk voor iedereen die naar een optimale spijsvertering wil toewerken. Roos en Julia zijn allebei ayurvedisch consulent en yogadocent. Tijdens de lockdown ontstond het idee voor deze kalender.
Prikkelbare darmsyndroom
“We wilden mensen meer bewust maken van hun ontlasting en zoiets als de ‘Lieve poep kalender’ bestond nog niet”, verklaart Roos het initiatief. “Je ontlasting zegt heel veel over je spijsvertering en de werking ervan. Tegenwoordig letten we erg op wat we in onze mond stoppen, maar we durven eigenlijk niet goed te kijken hoe we dat weer teruggeven aan Moeder Aarde”, vult Julia aan. “Je ontlasting is een enorm goede graadmeter om te zien hoe we ons voedsel verbranden. Er zijn veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom, mede doordat we verkeerd eten. Niet iedereen kan tegen alle soorten voedsel. Er zijn mensen die bijvoorbeeld maar dingen als sambal en chilipepers blijven eten, terwijl hun darmen die eigenlijk helemaal niet goed kunnen afbreken.”
Gezonde spijsvertering
Roos: “Onze ontlasting zegt veel over wat je eet en hoe goed dat voor je is. Als een bepaald dieet op een moment bijvoorbeeld in is en veel mensen het volgen, wil dat nog niet zeggen dat het goed voor jou is. Want als je wat je eet niet goed kan verbranden, er diarree of juist constipatie van krijgt, houdt dat in dat zo’n dieet niet gezond is voor jou. Je van dat soort dingen bewust zijn, is beter voor je gezondheid. Die neem je meer in eigen hand door wat vaker naar je ontlasting te kijken. Je kunt namelijk zelf heel veel doen aan een gezonde spijsvertering.”
Tips voor het dagelijks leven
Julia: “Je kunt je eetpatroon aanpassen door bijvoorbeeld wat meer olie of vezels aan je voeding toe te voegen of dingen om je innerlijke vuur wat te verzachten zodat je wat vastere ontlasting krijgt. In onze kalender geven we ook veel tips die heel makkelijk in het dagelijkse leven zijn in te passen. We zijn bijvoorbeeld in de huidige maatschappij onderhevig aan zó veel prikkels, we moeten zo veel van onszelf, dat onze darmen ook overprikkeld kunnen raken. Wat zijn manieren om daar wat aan te doen? Je telefoon niet meenemen naar het toilet, om mee te beginnen. Dan gaat daar je aandacht ook weer naar buiten, terwijl die eigenlijk naar binnen en beneden moet gaan. Om los te kunnen laten en terug te geven aan Moeder Natuur.”
Wees bewust van je toiletbezoek
Het bijhouden van de staat van je ontlasting hoeft niet perfect te gebeuren, dat is toch lastig. “Je hoeft er echt niet met je neus en een vergrootglas bovenop te staan”, zegt Roos. “Het is meer de bewustwording van wat de staat van jouw toiletbezoek is. Mensen weten vaak ook niet eens meer of ze die dag hebben gepoept. Maar een beetje weten hoe het ermee staat, kan al enorm helpen. Zeker als je klachten hebt. Als je dan bij de dokter aankomt met onze ingevulde kalender, helpt hem dat meteen een stuk verder.” Julia: “Juist in deze tijd zijn mensen erg bezig met hun gezondheid. Dan moet je niet alleen aan eten denken, maar ook aan ontlasting. Onze kalender kan daarbij helpen. Ook om er wat meer over te praten. Je moet eens weten hoeveel mooie poepverhalen ik al heb gehoord, sinds onze kalender op de wc hangt haha. Het helpt echt om een taboe te doorbreken.”
Wil je meer lezen over dit onderwerp? De zelfbenoemde ‘poepdokter’ Nienke Gottenbos heeft er enkele boeken over geschreven waaronder ‘De poepdokter – Gezond van mond tot kont’.