Zomertijd-sores

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaat de zomertijd weer in: de klok gaat een uur vooruit en we moeten eerder uit de veren. Maar is de zomertijd nog wel van deze tijd? En als je weet dat je de eerste dagen last hebt van de overgang van wintertijd naar zomertijd, wat kun je daar dan aan doen?

De zomertijd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst ingevoerd in onder meer Duitsland, Frankrijk, Engeland en Nederland. De oorlog was erg duur en energieverslindend: door langer van het daglicht gebruik te maken kon men energie besparen, zo was de redenatie. Na deze periode was er geen zomer- of wintertijd in Nederland, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze, op bevel van de Duitsers, weer ingevoerd. In 1946 kwam er een einde aan de zomertijd. Het duurde 31 jaar voordat de zomertijd opnieuw haar intrede deed in Nederland: in 1977 werd hij wederom ingevoerd, ditmaal vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, besparen we energie. Wereldwijd verzetten ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok. 

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan