Anti-snurkgadgets

Uit een testje bleek dat journalist Sander van der Heide ’s nachts slapend 77 procent van de nacht stil is, 12 procent van de tijd licht snurkt, 10 procent luid en 2 procent ‘episch’ (knetterhard). Zijn vrouw was het zat. Dus test hij voor haar en meteen voor RADAR+ vier anti-snurkgadgets.

De helft van de mannen en 30 procent van de vrouwen blijkt zich gaandeweg het leven te ontpoppen als snurker. De spieren in je strot worden slapper, daardoor wordt je luchtweg wat smaller, en de vibraties die dat teweegbrengt horen we als snurkgeluiden. Het verklaart ook waarom we meer snurken wanneer we alcohol hebben gedronken: dat is ook een spierverslapper. Het kan ook zijn dat je op je rug ligt en het zachte gedeelte in je verhemelte meer gaat hangen. Snurken kan ook het gevolg zijn van een vernauwing van de neusholte, gezwollen neusamandelen, hooikoorts of verkoudheid. Als je naast het gesnurk ook last hebt van duizeligheid, vermoeidheid, ochtendhoofdpijn, gewichtstoename, verhoogde bloeddruk, pijn op de borst ’s nachts, en soms wakker schrikt omdat je letterlijk naar adem snakt, dan zou dat kunnen wijzen op een heftiger probleem: een slaapapneu. In zo’n geval is het verstandig contact op te nemen met een huisarts.

Wat is je snurkgedrag?

Voor mezelf begon deze test van antisnurkgadgets op verzoek van mijn vrouw, die het beu was om me de halve nacht te moeten porren. Maar eerst wilde ik mijn snurkgedrag in kaart brengen. Dit kan heel eenvoudig met de app Snorelab. Voor € 6 per kwartaal maakt deze app de hele nacht geluidsopnames, die worden geanalyseerd en in de ochtend een snurkscore opleveren. Met een gemiddelde score van 22, ben ik 77 procent van de nacht stil, snurk ik 12 procent van de tijd ik licht, 10 procent luid en 2 procent ‘episch’ (knetterhard).

Dat wordt uitgedrukt in een grafiek van de nacht, daarnaast kun je jezelf ook terugluisteren. Voordat je gaat slapen kun je in de app aangeven of je bijvoorbeeld gedronken hebt, verkouden bent of een antisnurkmiddel gebruikt. Hoe langer je de app gebruikt, hoe beter je een beeld krijgt van wat werkt en wat niet. Ik had zelf pas na een maand een goed idee wanneer en hoe vaak ik snurkte. Daarna ben ik aan de slag gegaan met de antisnurkgadgets.

Van neuspleisters tot snurkbeugels

Er zijn talloze antisnurkmiddeltjes en gadgets te vinden, van goedkope neuspleisters tot snurkbeugels van paar honderd euro. Vaak wordt op de website van de fabrikant niet goed uitgelegd wat en waarvoor je iets moet gebruiken. Alleen op de website van het Nederlandse Snooor is te lezen dat er vier verschillende type snurkers zijn: neussnurkers, tongsnurkers, mondsnurkers en rugsnurkers. Bij neussnurkers is meestal de neusholte de boosdoener, bij tongsnurkers het zachte gedeelte bij je verhemelte, bij mondsnurkers zijn het de kaakspieren en bij rugsnurkers is het de lig- houding. Bij elk type hoort een specifieke oplossing. Aan de hand van een aantal tests op die website kun je redelijk eenvoudig bepalen wat voor type snurker je bent. Met die informatie kun je gericht zoeken naar de antisnurkgadget die past bij je type. Sympathiek van Snooor, hun gadget is namelijk gericht op rugsnurkers en het zou zonde zijn als je die zou kopen terwijl je een neussnurker bent. Ik kwam hun test pas tegen toen ik de meeste gadgets al had getest en kwam er zo achter dat ik een neussnurker ben. Ik wist dus meteen ook waarom iets niet had gewerkt zoals beloofd (tip aan fabrikanten is dat beter te communiceren). Hoewel ik meer gadgets en middeltjes heb getest, laat ik er vier langskomen.

6

Hüpnos slaapmasker

€ 299
  • Te koop bij: hupnos.store
Dit slaapmasker is voor iedere snurker geschikt, maar vooral voor de rugsnurker en neussnurker. Het wordt draadloos verbonden met een app op je smartphone, registreert snurkgeluid en reageert daarop, maar let ook op je slaaphouding. Lig je op je rug en begin je te snurken, dan krijg je een lichte trilling in het masker, zodat je anders gaat liggen. Lig je op je zij, dan wordt de druk in het masker wat hoger, zodat je door je mond gaat ademen. Wat dat betreft werkt het vlekkeloos en doet het masker wat het belooft te doen. Toch kan ik het masker niet echt aanraden. Ik vond het rubberen gedeelte om mijn neus niet lekker ruiken en het verschoof nogal eens. Ook raakte ik midden in de nacht af en toe in paniek (waarschijnlijk als de druk wat hoger werd) en in een reflex gooide ik hem dan af. Het masker is verder licht en van mooie kwaliteit, maar als ik op mijn zij lag, drukte het enorm in mijn gezicht. Maar goed dat er een ‘30-dagen terug’-garantie op zit.
7

Airmax neusspreider

€ 12,99
  • Te koop bij: airmax.nu
Alleen interessant voor de neussnurker, en mocht je dat zijn, dan zeker de moeite van het proberen waard. Neusspreiders worden in de sport gebruikt om meer zuurstof naar binnen te krijgen door de neuswegen te vergroten en zo de prestaties te verbeteren. Op de website van Airmax zijn verschillende studies te vinden die melden dat neusspreiders ook kunnen helpen bij verkoudheid, astma, allergie en dus ook bij snurken. Ik had zelf een probeersetje met twee verschillende maten, small en medium. De eerste keer is het aanbrengen wat onwennig, maar na twee à drie nachten merk je er niet veel meer van.
8

Motion pillow / Smart Nora / Smart base

€ 250 – € 769
  • Te koop bij: motionpillow.com
  • Te koop bij: smartnora.com
  • Te koop bij: auping.com
Deze gadgets heb ik even bij elkaar gezet aangezien ze allemaal hetzelfde doen: ze geven je een duwtje als je begint te snurken. Alleen dan niet zo heftig als je partner, sterker nog, soms haast onmerkbaar. De bedoeling is je al bij de geringste snurkgeluiden net even in een andere houding te krijgen, zodat het diepere snurken geen kans krijgt. De Smart Nora, een soort opblaasmatje dat je onder je kussen legt, is via een buisje verbonden met een pompsysteem naast je bed. Nog redelijk portable dus, wat ook het geval is met de Motion Pillow, waar hetzelfde systeem is ingebouwd in het kussen. De Smart Base van Auping neem je niet zomaar even mee, dit is namelijk een verstelbare spiraalbodem die verbonden is met een app. Als je snurkt brengt de spiraalbodem je bovenlichaam omhoog. Bij alle drie de gadgets is ‘de por’ heel subtiel en je wordt er niet echt wakker van. Maar je stopt met snurken, dus ze zijn effectief.
9

Snooor-apparaatje

€ 49,99
  • Te koop bij: nl.snooor.com
Dit apparaatje is specifiek voor rugsnurkers, ook wel positionele snurkers genoemd, en reageert op je slaaphouding. Met positietherapie word je getraind op je zij te gaan slapen. Wat mij hieraan bevalt, is dat hiermee het snurken zelf wordt aangepakt. Het Snooor-apparaatje is licht en klein en plak je op je voorhoofd of borstbeen. Als je hem aanzet, gaat-ie na twintig minuten werken en na acht uur gaat-ie automatisch uit. Door middel van een sensor houdt Snooor bij of je op je rug, linker- of rechterzij ligt. Zodra je op je rug ligt, gaat Snooor licht trillen en verplaats je jezelf haast automatisch naar je zij toe. Ideaal dus voor rugsnurkers. Het bevalt me ook wel dat je tijdens het slapen geen verbinding met een app hoeft te hebben. Je kunt eens in de zoveel tijd wel verbinding maken met de app LEFT, die je snurkproces in kaart brengt. Zo kun je samen met Snorelab precies bepalen wanneer je ging snurken en of Snooor inderdaad aangaf dat je op je rug lag. Je kunt deze app ook gebruiken om nachtelijke maagzuurproblemen op te lossen.

Conclusie

De meeste oplossingen zijn gericht op rugsnurkers. De duurdere oplossingen als de spiraalbodem en kussens reageren op het probleem, terwijl een simpele gadget als Snooor erop gericht is het snurken te voorkomen. De duurdere oplossingen werken en reageren weliswaar goed, maar ik vind: voorkomen is beter dan genezen.

Lees meer over: Getest en Goed slapen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu